Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Όπου γάμος και χαρά η εξουσία πρώτη…


Ενημερωθήκαμε από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. πως ο Δήμος Πρεσπών παραχώρησε το κτίριο της παλιάς βιβλιοθήκης του Λαιμού στο "Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών"! Υπεύθυνη αυτής της Μ.Κ.Ο. είναι η γνωστή πλέον σε όλους κ. Γκαμπριέλα Σάινερ.
Προ ημερών έγιναν και τα εγκαίνια, με πολιτικές, όπως πάντα παρουσίες. Εκτός από τους Πρεσπιώτες επισήμους, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θεσ/νίκης κ. Μπουτάρης, ένας παλιός Νομάρχης, γνωστός για το γκρέμισμα του Οικονομικού Γυμνασίου, ο κ. Ασπασίδης, ένας επίσημος από την περιφέρεια και δύο Αντιδήμαρχοι από το Δήμο Φλώρινας, ο κ. Αλεξιάδης και ο κ. Αριστείδου. Χαιρετισμό απέστειλε και η Γ.Γ. της Περιφέρειας κ. Μπάστα, η οποία δήλωσε βαθιά λυπημένη, που δεν μπόρεσε να είναι παρούσα!!!!
Πολύ μεγάλη τιμή, για μια εκδήλωση που έμοιαζε με ξαναζεσταμένο φαγητό. Και το λέω ξαναζεσταμένο, διότι πριν μερικά χρόνια το "Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών" είχε ξανακάνει, για τα ίδια βιβλία, μεγαλοπρεπή εγκαίνια στον Άγιο Γερμανό. Καλεσμένοι τότε, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Λιάνης, ο πρώην υπουργός Άρης Σπηλιοτόπουλος, ο βουλευτής Ν. Κορτσάρης και πολλοί άλλοι!!! Όλες αυτές οι παρουσίες σε μια βιβλιοθήκη μιας Μ.Κ.Ο. ξεπέρασαν και την υπερβολή!!
Να με τι ασχολούνται οι κυβερνητικοί μας παράγοντες και έγινε η χώρα μας περίγελος σ' όλο τον κόσμο. Να γιατί μας χρεοκόπησαν. Δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τα σοβαρά θέματα που αντιμετώπιζε η πατρίδα μας και ο τόπος μας, παρά μόνον όπου γάμος και χαρά πάντα πρώτοι. Και όπως είπε και ο Στ. Κραουνάκης στα «Πρέσπεια», «επιστροφή στη φύση, γλέντι, φαγοπότι, μεθύσι και γαμήσι». Έτσι  ταπείνωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, χωρίς ποτέ να λογοδοτήσουν.
Γνωρίζω τις προσπάθειες και τη βοήθεια του Δήμου Πρεσπών εδώ και χρόνια, για να σταθεί και να λειτουργήσει το "Πολιτιστικό Τρίγωνο". Η βοήθεια όμως κ. Δήμαρχε πρέπει να έχει όρια. Όταν μάλιστα με τη λειτουργία τους βλάπτουν τα συμφέροντα των συμπατριωτών σου. Δεν μπορεί οι πολιτικές παρουσίες να βάζουν "πλάτη" στο συγκεκριμένο, κοινωφελή πολιτιστικό φορέα, για να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, όταν οι οικονομικές τους δοσοληψίες  με κατοίκους της περιοχής δεν είναι καθαρές. Δεν μπορεί να νοικιάζουν σπίτια και μαγαζιά, να προμηθεύονται ξύλα και παραδοσιακά προϊόντα για τις λειτουργικές τους ανάγκες, και να μην τα πληρώνουν! Δεν μπορεί  να κοροϊδεύει η υπεύθυνη λέγοντάς τους με περισσή αυθάδεια «Δεν έχω πάρει χρήματα, βάζω από την τσέπη μου και παρακαλώ μην με ενοχλείτε!!!». Αυτή η κατάσταση κρατάει πάνω από δύο χρόνια. Οι πληροφορίες που έχουμε εμείς οι παθόντες, μας λένε πως πριν από δέκα μήνες πήραν 70.000 ευρώ μέσω ΑΤΕ. Παρ 'όλα αυτά, δεν ξεχρεώνει τα χρωστούμενα. Αυτά δεν είναι πολιτισμένα πράγματα για έναν πολιτιστικό φορέα. Αν πάλι, όπως λένε, δεν τους έχουν χρηματοδοτήσει και όντως τα βάζουν από την τσέπη τους!!! θα έπρεπε προχθές στα εγκαίνια, να πουν πόσα και πού χρωστάνε και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη και κατανόηση σε αυτούς που τα χρωστάνε, διότι είναι πολλά τα χρωστούμενα και σε πολλούς. Θα έπρεπε δημόσια να καταγγείλουν αυτούς που αρνούνται ή καθυστερούνε τη χρηματοδότηση που δικαιούνται. Εκεί, μπροστά στους Δημάρχους και Αντιδημάρχους που ασκούν εξουσία. Και να καταγγείλουν και αυτοί με τη σειρά τους αυτούς που αδικούν και δυσκολεύουν το έργο της εταιρίας. Έτσι λύνεται το οικονομικό πρόβλημα και όχι με το να βγάζουν στα εγκαίνια δίσκο. Η εταιρία δεν είναι εκκλησία. Ο σκοπός της δεν είναι εμπορικός ούτε κερδοσκοπικός. Είναι καθαρά κοινωφελής και σαν τέτοια υποχρεούται να είναι όλα εν Δήμω και στο φως.

Υ.Γ.: Στην περιοχή της Πρέσπας δραστηριοποιείται και άλλη Μ.Κ.Ο. Η γνωστή σε όλους ως "Εταιρία Προστασίας Πρεσπών". Στα εγκαίνια δεν κατάφεραν να έχουν παρουσίες στο μέγεθος και τη βαρύτητα του Πάγκαλου. Στις οικονομικές τους όμως δοσοληψίες είναι διαμάντι!
Ιωάννης Χριστάκης

2 σχόλια:

  1. Γειά σου ρε βλάχο λεβέντη..αν δεν ήσουν εσύ όλοι, κι όχι μόνο οι δεξιοί ταχαμου-μέγαλοι και οι πέριξ αυτών,θα είχαν γίνει προσκυνητόλιανοι.
    Κράτησες όρθια την περηφάνεια αυτού του τόπου στις ορδές της αλλοτρίωσης των κραουνακο-φερούμ μουσταφά, τουρλού-τούρλωφ, λελε-ογλού , κι αμαν σασμάνοφ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tα αφεντικά μας ή για το Γιάννη Χριστάκη ή για το Γιώργο... Νούτσο είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή