Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ο εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων


Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011, ο εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων στην πόλη της Φλώρινας, με ευθύνη της Π.Ε. Φλώρινας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της πλατείας Γ. Μόδη.
Η κεντρική ομιλία της ημέρας έγινε από τον Έφεδρο Λοχαγό Πυροβολικού, Δημήτριο Θεοδώρου. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

«Σεβασμιώτατε, Κύριε Ταξίαρχε, Κύριε Αντιπεριφερειάρχα Δυτικής Μακεδονίας, Κύριε Αντιδήμαρχε, Κυρίες και κύριοι.
Ημέρα της μεγάλης θεομητορικής γιορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, τιμούμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Στη μακραίωνα και πολυτάραχη ιστορία του Ελληνισμού, το λαϊκό αίσθημα έχει συνδέσει τις έννοιες και τις αξίες του Έθνους και των αγώνων του για Ελευθερία με τη θρησκεία, αναδεικνύοντας έτσι τη διαχρονική σύζευξη των δύο βασικών πόλων της ελληνικής κοινωνίας. Της Πατρίδος και της Ορθοδοξίας. Μια σχέση που ειδικά για μας τους Έλληνες σημαίνει την ίδια την ύπαρξή μας. Αυτή η παράδοση και η πίστη του λαού μας καθιέρωσε ως προστάτιδα των Ενόπλων μας Δυνάμεων την υπεραγία Θεοτόκο, την Παναγία, την Υπέρμαχο Στρατηγό, υπό τη σκέπη της οποίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις έγραψαν λαμπρές σελίδες ιστορίας και δόξας, υπερασπίζοντας τα ιερά και όσια της Πατρίδος και της ελληνικής φυλής, με περίσσευμα ανδρείας και θάρρους.
Ο εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων ή αλλιώς της ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, δεν είναι μια απλή τυπική γιορτή αλλά ελάχιστη απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους μακρινούς αλλά και τους κοντινότερους προγόνους μας, που κινούμενοι από αγάπη για την Πατρίδα και δίψα για την Ελευθερία έναντι οιουδήποτε τιμήματος, εναντίον οιουδήποτε εχθρού, όσο και αν αυτός υπερείχε αριθμητικά, θυσίασαν την ίδια τη ζωή τους και έδωσαν το αίμα τους υπερασπιζόμενοι τα πατρώα εδάφη, προκειμένου να εξασφαλίσουν στις μεταγενέστερες γενιές των Ελλήνων, σε εμάς, το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας.
Γιορτάζουμε σήμερα την ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΡΕΤΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που όμοια της δεν υπάρχει όσο και αν ψάξει κανείς. Αυτήν την ίδια αρετή που έκανε τους Έλληνες να ξεσηκωθούν κατά του τουρκικού ζυγού, που δεν λογάριασαν την πείνα και κλείστηκαν στο Μεσολόγγι, που προτίμησαν να τιναχτούν στο αέρα στο Κούγκι, που τους έκανε να αψηφήσουν την συντριπτική πλειοψηφία των Ιταλών το 1940 και να παραδώσουν μαθήματα σε όλο τον κόσμο κατά την εισβολή των Γερμανών το 1941. Η πολεμική Αρετή που έκανε τον Αλέξανδρο όχι ΜΕΓΑ αλλά ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΟ στην παγκόσμια ιστορία. Η πολεμική αρετή που έκανε τους Έλληνες Κοσμοκράτορες, που δημιούργησε την ανεπανάληπτη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η πολεμική αρετή που δεν συνίσταται απλώς στην ικανότητα αξιωματικών και οπλιτών, στην τεχνογνωσία του πολέμου, στην επιτελική προπαρασκευή ή οργάνωση. Δώστε στους γενναίους οποιοδήποτε υλικό και θα πολεμήσουν όποιοι και αν είναι οι οιωνοί, απέναντι στον ισχυρότερο εχθρό. Δώστε στους δειλούς και ψοφοδεείς το καλύτερο υλικό και πάλι θα βρουν χίλιες δικαιολογίες για την ντροπιαστική τους ήττα. Η πολεμική αρετή που έχει να κάνει κυρίως με την αντίληψη που πλημμυρίζει χιλιετίες τώρα το Έθνος μας περί καθήκοντος, θυσίας, ήθους και φιλοτίμου. Δεν είναι κάτι το χειροπιαστό, κάτι που μετριέται με παράσημα ή ηθικές αμοιβές. Είναι μια γενικότερη στάση απέναντι στην Ιστορία, απέναντι στην ζωή, απέναντι στο μέλλον. Οι πρόγονοί μας δεν έκαναν λόγο για «βραχονησίδες με λίγα πρόβατα που δεν αξίζει να κάνουν πόλεμο δύο χώρες». Είναι πολύ βαριά η ελληνική κληρονομιά. Ασήκωτη, ποτισμένη αίμα και θυσίες που στα δικά μας μάτια σήμερα, μοιάζουν μακρινές και κάποιες στιγμές ξεχασμένες.
Σε ένα διεθνές περιβάλλον συνεχώς μεταβαλλόμενο, στο οποίο αναδεικνύονται νέες, ασύμμετρες απειλές, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να συνεχίσουν να εκπληρώνουν την αποστολή τους με υψηλό φρόνημα, ήθος, επαγγελματισμό και αυταπάρνηση. Είμαστε υπερήφανοι όχι μόνον για τους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων στο παρελθόν, αλλά και για τη σημερινή τους προσφορά τόσο προς την ελληνική κοινωνία, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, με τη συμμετοχή τους σε ειρηνευτικές αποστολές.
Σήμερα, βιώνουμε μια εποχή όπου οι ισορροπίες διαταράσσονται και οι ανακατατάξεις συντελούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Στο περιβάλλον αυτό με τις δυναμικά μεταβαλλόμενες καταστάσεις και τις απρόβλεπτες συνθήκες που διαμορφώνονται, η Ελλάδα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση της συνεργασίας και της ευημερίας κρατών και λαών, αποβλέποντας στην παγίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, η προάσπιση των δικαιωμάτων άμυνας και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών αποτελεί ανυποχώρητη προτεραιότητα. Αυτό το εγγυώνται οι ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, με το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό τους, που αποδεδειγμένα εκπληρώνει με συνέπεια την υψηλή και δύσκολη αποστολή του επί καθημερινής βάσεως, φυλάσσοντας τα σύνορα της χώρας μας στο Αιγαίο, τη Θράκη, τη Μακεδονίας μας, σε κάθε σπιθαμή ελληνικής γης, κερδίζοντας το θαυμασμό, το σεβασμό και την εκτίμηση του ελληνικού λαού, καθώς και την εμπιστοσύνη και τους επαίνους των συμμάχων και εταίρων.
Δεν επαρκεί ο χρόνος να αναφερθώ αναλυτικά στην πολύμορφη, ποικίλη και ανεκτίμητη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς την ελληνική κοινωνία, η οποία είναι αυταπόδεικτη και γενικά αποδεκτή από τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα επαρκούσε ο χρόνος εάν προσπαθούσα να απαριθμήσω τις πάρα πολλές παντοειδείς υπηρεσίες: υγειονομικές, εκπαιδευτικές, μορφωτικές, εκπολιτιστικές, και άλλες που οι Ε.Δ. προσφέρουν στους πολίτες σε απομακρυσμένες – απομονωμένες ακριτικές περιοχές της χώρας. Εκεί όπου τα στρατιωτικά τμήματα μαζί ίσως με τα τμήματα των Σωμάτων Ασφαλείας, αποτελούν σχεδόν την μόνη εκπροσώπηση του ελληνικού κράτους και γίνονται ένα με τις τοπικές κοινωνίες. Ούτε είναι ανάγκη να τονίσω πόσο σημαντική είναι η συνδρομή του στρατεύματος στους πληττομένους από θεομηνίες και συμφορές κατοίκους σε όλη την Ελλάδα. Οι υπηρεσίες αυτές είναι τόσο γνωστές και κατανοητές από τον ελληνικό λαό ώστε να έχει καταστεί γενική πεποίθηση ότι όπου και όταν οι άλλες κρατικές υπηρεσίες αποδεικνύονται αδύναμες να φέρουν αποτέλεσμα, οι δυσχερείς καταστάσεις μόνο από το στράτευμα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ποιός δε γνωρίζει την ανακούφιση που αισθάνονται οι γι’ οποιονδήποτε λόγο δεινοπαθούντες όταν βλέπουν δίπλα τους Έλληνες Αξιωματικούς και τα στρατευμένα παιδιά τους με σχέδιο, τάξη και πειθαρχία να προσπαθούν να τους βοηθήσουν;
Όλες αυτές οι υπηρεσίες όπως και οι πολλές άλλες μοναδικές που προσφέρουν η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, η Υδρογραφική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελούν σημαντικότατη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία. Μια προσφορά που χωρίς δισταγμούς θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις ακόμη και αν δεν είχαν να προσφέρουν τίποτα άλλο θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο γι’ αυτό.
Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι η σημερινή γιορτή δεν έχει την αίγλη που της αξίζει, διότι έχει απαξιωθεί συστηματικά από τη νέα τάση, που αδυνατεί να απεμπλακεί από τα συμπλέγματα του παρελθόντος και θέλει περιθωριοποιημένες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, με ταυτόχρονες υποτονικές ή ανύπαρκτες αναφορές σε ιστορικές επιτυχίες των Ελλήνων, στοχεύοντας στην πλήρη απάλειψη τέτοιων γεγονότων από την ιστορική μας μνήμη. Όμως, επειδή οι τάσεις μεταβάλλονται, ευελπιστούμε ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια και η σημερινή γιορτή, ο εορτασμός της ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, θα λάβει τη θέση που της αξίζει στη συνείδηση του συνόλου των Ελλήνων πολιτών.
Μέχρι τότε εμείς διατηρούμε το σεβασμό και την εκτίμησή μας στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα ικανότατα, υψηλού επιπέδου στελέχη τους, αλλά και το σημερινό διπλό εορτασμό, με όλους τους συμβολισμούς που εμπεριέχει.
Η σκέψη μας σήμερα, με ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη και θαυμασμό, στρέφεται στους υπερασπιστές των ιδανικών της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, που έπεσαν στα πεδία των μαχών και αποτελούν σύμβολα γνήσιου πατριωτισμού και αυτοθυσίας. Αλλά ακόμα και στο μέλλον, εάν κληθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να υπερασπιστούν την πατρίδα μας, η μεγάλη χάρη της Θεομήτορος, θα είναι οδηγός για την ελευθερία και την ακεραιότητα του λαού και των εδαφών μας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου