Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Το Γκότζι Μπέρρυ και η καλλιέργειά του


Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ι.Π.Α.Δ.Μ.) η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κοζάνης και ο Δήμος Βοΐου σας προσκαλούν στην Ημερίδα που διοργανώνουν την Κυριακή, 20 Μαΐου 2012, στο ΒΙΟ.ΠΑ. Σιάτιστας με θέμα: «Το Γκότζι Μπέρρυ και η καλλιέργειά του». Όπως θα διαπιστώσετε και από το πρόγραμμα της εκδήλωσης οι εισηγήσεις δεν επικεντρώνονται 

μόνο στην καλλιέργεια αλλά καλύπτουν όλο το φάσμα της διαχείρισης της. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ:
To Γκότζι Μπέρρυ (Goji berry), είναι ένας θάμνος ο οποίος παράγεται από δύο πολύ συγγενικά μεταξύ τους είδη: το Lycium barbarum και το L. Chinense. Είναι ενδημικά είδη της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Το φυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στην περιοχή του Θιβέτ. Αναφέρεται στις κινέζικες λαϊκές παραδόσεις από το 2.800 π.Χ.. Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την τόνωση της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών.
Τα είδη του γκότζι είναι βαθύρριζα, φυλλοβόλα, πολυετή, με ξυλώδη κορμό το ύψος του οποίου φτάνουν έως και 5-6 μέτρα. Οι καρποί, που μοιάζουν με μούρα και είναι πολύ ευαίσθητοι (εύκολα οξειδώνονται και το χρώμα τους σκουραίνει), συλλέγονται με ειδικό ύφασμα και αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος. Το Goji Βerry είναι ένα βαθύ κόκκινο αποξηραμένο φρούτο περίπου στο μέγεθος της σταφίδας και έχει μια πολύ απαλή γεύση. Μια καλή ημερήσια δόση Goji Βerries είναι 10-30 γραμμάρια και μπορούν να ληφθούν με διάφορους τρόπους. Η γεύση των καρπών του γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας. Μπορούν να φαγωθούν ωμά ή να μαγειρευτούν. Διάφορα προϊόντα μπορούν να γίνουν από το Γκότζι, όπως χυμοί, μπισκότα, γλυκίσματα κλπ. Οι Κινέζοι παρασκευάζουν επίσης κρασί από Γκότζι.
Επίσης, θεωρείται ότι εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά και προάγει την κυκλοφορία του. Αποτελεί δε εξαιρετικό βοήθημα στη διατήρηση της καλής όρασης και στη βελτίωσή της. Γενικά, αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Οι καρποί του παραδοσιακά θεωρούνται «υπερτροφή»: πιστεύεται πως προμηθεύουν τον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του ανάγκες, ακόμα και σε συνθήκες στρες. Μεταξύ άλλων, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Ως επιβεβαίωση αυτής της άποψης, άνθρωποι που ζουν σε κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου το φυτό καλλιεργείται και χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουν ένα πολύ υψηλό προσδόκιμο ζωής και μια καλή γενικά υγεία. 

1 σχόλιο:

  1. εμείς εδώ ξέρουμε μόνο το
    ΄΄σο γκόλι γκαζο- τούρι μπερι΄΄

    (διότι δεν μας έμεινε ούτε βρακί)

    ΑπάντησηΔιαγραφή