Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Το ξύλο δεν βγήκε από τον παράδεισο


Με αφορμή την κουβέντα που έγινε   σε πρόσφατη γιορτινή συγκέντρωση σε  φιλικό σπίτι, μια ζεστή φλωρινιώτικη καλοκαιρινή βραδιά, θα ήθελα ναν αφιερώσω στη florinea και σε όλους τους αναγνώστες της μερικές σκέψεις μου.
Το ενδιαφέρον φυσικά της συζήτησης, μονοπώλησε η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και τα τεκταινόμενα-υπάρχει άραγε κάποια κυβερνητική δράση ή πρωτοβουλία- κι έφτασε φυσικά στο περιβόητο χαστούκι που δόθηκε στη δημόσια τηλεόραση 

πριν λίγους μήνες και για το οποίο ειπώθηκαν πολλά  εκείνη την περίοδο.
Αυτό το οποίο κεντρίζει το προσωπικό μου ενδιαφέρον είναι πως τελικά μέσα από την καθημερινότητα και τις προσωπικές συναναστροφές, προκύπτουν συχνά απόψεις που συνηγορούν δυστυχώς με την πρακτική της βίας και του ξύλου τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων. Επικροτούνται δηλαδή συμπεριφορές βίας από τους άντρες ερωτικούς συντρόφους ή συζύγους-φίλη μου μάλιστα χαριτολογώντας; λέει ότι στις γυναίκες αρέσουν τα χαστούκια και ακόμη πως ο άντρας ο σωστός πρέπει να είναι "λίγο" σκληρός και βίαιος.
Στη δημόσια ζωή βέβαια, το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα που εφαρμόζει κι έφερε στο προσκήνιο την πρακτική του ξύλου αντί του πολιτικού διαλόγου, εκκολάφθηκε εξαιτίας της πλήρους κατάρρευσης και αποδόμησης του κράτους από τα δύο  μεγάλα κόμματα εξουσίας, καθώς και επειδή η αστυνομία έχασε τον κοινωνικό της ρόλο απέναντι στον πολίτη και την προστασία που άλλοτε του παρείχε.
Μήπως όμως τελικά η πρακτική της βίας στη δημόσια ζωή είναι η αντανάκλαση της ιδιωτικής συμπεριφοράς των ανθρώπων στις μεταξύ τους σχέσεις -κυρίως ερωτικές, συντροφικές- όπου η γυναίκα είναι  ακόμη υποταγμένη και υποτακτική στο άγριο αρσενικό, φοβάται να απελευθερωθεί πνευματικά και να υποστηρίξει τις πεποιθήσεις της, μην τυχόν και χάσει τον οποιονδήποτε σύντροφο;
Ακόμη και στη σημερινή εποχή υπάρχουν πολλές γυναίκες σύμφωνα με έρευνες, οι οποίες φοβούνται να υπεραπιστούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Αντίθετα επικροτούν ή και αρέσκονται σε τέτοιου είδους σχέσεις και συμπεριφορές σε μία συντροφική σχέση ή μέσα στην οικογένεια, η οποία μάλιστα αποτελεί το πρωταρχικό κύτταρο της κοινωνίας.
Για τους λόγους αυτούς, καλό θα ήταν να προσέξουμε ιδιαίτερα εμείς οι γυναίκες αλλά και οι άντρες, τι πραγματικά θέλουμε από τις σχέσεις μας με το άλλο φύλο, βία ή αγάπη, ανταγωνισμό ή συντροφικότητα, ώστε να οικοδομήσουμε υγιείς συναισθηματικές σχέσεις και ουσιαστικούς οικογενειακούς δεσμούς, οι οποίοι εξάλλου αποτελούν μια μικρογραφία των ευρύτερων κοινωνικών σχέσεων και της δημόσιας πολιτικής ζωής.
Σοφία Ζευγώλη

6 σχόλια:

  1. Βια υπάρχει εκεί που δεν υπάρχει καλή επαφή, φιλτάτη Σοφία, με στόχο πάντα τη γαλήνη-συμμετρία.
    Σε όλη την κλίμακα και τα είδη και της βίας και της αναλόγου είδους ,μη επαφής, δηλαδή μη ικανοποίησης της αίαθησης της γαλήνης-συμμετρίας.
    Ενώ δεν έχει η μη επαφή πάντα αποτέλεσμα τη βία.
    Μερικές φορές έχει και την εκδήλωση παραπόνων,
    εκμυστηρεύσεων,έως και εξομολογήσεων.
    Καμμιά φορά όμως ακριβώς η διατάραξη της συμμετρίας και της γαλήνης της φύσης,οδηγεί στην μη γαλήνη,αναλογικά δε,ακόμα και στη βία.
    Οταν οι φυσικοί-βιολογικοί ρόλοι των 2 φύλλων οικολογικά ανατρέπονται, η φύση ανατρέπεται.
    Η ανώμαλη τότε(μη φυσιολογική)συμπεριφορά οδηγεί σε εκδηλώσεις, από απλά παράπονα μη ικανοποίησης, μέχρι βία, ακριβώς εκ παραπόνου μη κατανόησης, λόγω μη επαφής.
    Παράπονο και κλάμα, μερικές φορές, τις περισσότερες δε η αίσθηση της αφύσικης αδικίας, οδηγεί αφενος μεν τα ρηχά πιάτα να θέλουν σούπα, αφετέρου τα βαθιά να τη στερούνται...
    Οταν φορά κάποια παντελόνια, αφενός θέλει να δέρνει, αφετέρου παραπονιέται όταν τη δέρνουν.
    Και έχουμε έτσι 2 είδη δυστυχίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΙΝ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΗΤΑΝ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ.
    Ε,ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΖΑΝΕ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ,ΣΕ ...ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ...
    ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ,ΠΑΝΕ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ.
    ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ, ΜΕ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΡΑΣΤΙΚΟΥΣ Η ΚΑΙ..ΕΦΗΜΕΡΙΔΙΚΟΥΣ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΥΣ.
    ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ.. ΜΠΟΥΚΕΤΑ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ,ΔΗΛΑΔΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυρία Σοφία, διαπιστώνω ότι είστε λάτρης των λογικών αλμάτων.

    Πρώτον διαπιστώνω ότι θεωρείτε γυναίκα τη συγκεκριμένη κουμουνίστρια της Εκάλης. Για ποιον λόγο το κάνετε αυτό όταν η ίδια έχει επιλέξει να συμπεριφέρεται σαν "φορτηγατζής" (ελπίζω να εννοείτε πως δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μειώσω τους συμπαθέστατους φορτηγατζήδες). Φέρθηκε κατά την προσφιλή της μέθοδο σαν "αντράκι της φακής", έχοντας στήσει με τους υπολοίπους παρισταμένους μία χυδαία παράσταση, και με σκοπό να μειώσει, εξευτελίσει και εξαφανίσει ένα νέο παλληκάρι που ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΥΛΗ ΜΑΣ. Προκάλεσε και επιτέθηκε σαν "αντράκι του γλυκού νερού", τις έφαγε και στη συνέχεια άρχισε να κλαίγεται δεξιά και αριστερά. Πάλι καλά που από την τιβού ξεκουμπίστηκαν σκουπίδια τύπου Μικρούτσικου ή Πάνια γιατί ακόμη θα μας έπρηζε με "τον πόνο της". (Δυστυχώς έχουν μείνει άλλα και πολλά σκουπίδια.)

    Δεύτερον, διαπιστώνω ότι για την "πλήρη κατάρρευση και αποδόμηση του κράτους" θεωρείτε υπεύθυνα αποκλειστικά τα δύο "μεγάλα" κόμματα. Πόθεν προκύπτει η απαλλαγή από τις βαρύτατες ευθύνες του κκε και σύριζα, δηλαδή του συνόλου του διεφθαρμένου πολιτικού πρωσωπικού;

    Τρίτον, τώρα διαπιστώσατε κυρία Σοφία τη βία στη δημόσια ζωή; Τα κ@λόπαιδα με τα κόκκινα και κοκκινόμαυρα πανιά που σπάνε, δέρνουν, κατεστρέφουν, καίνε, σκοτώνουν (λόγου χάρη 4 ψυχές στην Μαρφίν) δεν υπέπεσαν στην αντίληψή σας; Ποιος τους υπερασπίζεται πολιτικά και νομικά κυρία Σοφία; Η τρομοκρατία στην Ελλάδα με τους τόσους νεκρούς, τι χρώμα έχει;

    Τέταρτον, για εσάς είναι βία ένα χαστούκι εν αμύνει όχι όμως το γεγονός ότι οι Έλληνες συμπατριώτες μας καθημερινά πέφτουν από τα παράθυρα εξαιτίας του ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ; Όχι όμως το γεγονός ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου μας έφερε εκατομμύρια αλλοδαπών εισβολέων και τους δίνει περισσότερα δικαιώματα από ότι στους Έλληνες οδηγώντας το Έθνος μας σε αφανισμό; Όχι όμως το γεγονός ότι καθημερινά ληστέυονται και ξυλοκοπούνται συμπατριώτες μας πέρα από το δντ και από τους "κακόμοιρους οικονομικούς μετανάστες", οι οποίοι ευθύνονται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό πέρα από την εγκληματικότητα και για την οικονομική κατάρρευση; Όχι όμως το γεγονός των χιλιάδων βιασμών και δολοφονιών από τους παραπάνω, τους οποίους θέλει εδώ όλο το πολιτικό προσωπικό και ως αιχμή του δόρατος για την παραμονή τους εδώ έχει το κκε και το σύριζα; Όχι όμως το γεγονός ότι η πραγματικη ανεργία είναι κοντα στο 30%; Όχι όμως το γεγονός της απώλειας της Εθνικής Κυριαρχίας; Μπορώ να σας θέσω και άλλα ερωτήματα, αλλά δε θα το κάνω.

    Τέλος, αν θέλετε να συνδέσετε τη βία που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα, θα σας πρότεινα να μην χρησιμοποιήσετε το έωλο παράδειγμα του στημένου σκηνικού από ένα "αντράκι της φακής" για να παγιδεύσει και να προσπαθήσει να εξευτελίσει ένα πραγματικό αρσενικό που υπερασπίζεται την Τιμή και την Υπόληψή του. Θα ήταν προτιμότερο, κατά την ταπεινή μου άποψη, να χρησιμοποιήσετε το παράδειγμα ενός πρώην προέδρου του συνασπισμού που σάπιζε τη γυναίκα του στο ξύλο (αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με).

    Καληνύχτα κυρία Σοφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια στον ανώνυμο των 10:55μ.μ. που κονιορτοποίησε τα φληναφήματα της κας Ζευγώλη.Νισάφι πια με την πλειοδοσία κάποιων σε ψευτοπροοδευτισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το ''πραγματικο αρσενικο'' εδειρε μια θειτσα 60 χρονων και εφυγε τρεχοντας για να κρυφτει....εμφανιστηκε δυο μερες μετα και εκανε μυνηση οτι τον εδειρε η θειτσα....τοση βαρβατιλα!!!! τσ! τσ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πώς να καταλάβουν ορισμένοι μη έχοντες σπονδυλική στήλη τι σημαίνει υπερασπίζομαι την Αξιοπρέπειά μου;
    Ο "θείτσος" που έστησε το γυφτοπανηγυράκι αντί να "ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη" (βέβαια έπεσε στο λάκκο που έσκαβε), ας πάει καλύτερα να γυαλίσει το τουρκοβραβείο ιπεκτσι που έλαβε (http://www.youtube.com/watch?v=ci55NvYCxa8&list=UUs5CLQ86aiX6EjVjAk-xYZw&index=3&feature=plcp). Ας τον βοηθήσει και ο δημοσιογραφάκος που παίρνει τηλέφωνο κάποια ελενίτσα για να δώσει "εντολή" για ένταλμα σύλληψης με απ' όλα και μία κοκακόλα. (Ο δημοσιογραφάκος είχε ξαναξεφτυλιστεί καθώς έκανε ταξιδάκι στη Ν.Αφρική για το μουντιάλ, αν δεν κάνω λάθος, δωράκι από γνωστή τράπεζα.) Μετά ας πάνε να υπερασπιστούν όλοι μαζί τον "κακόμοιρο οικονομικό μετανάστη" από το πακιστάν που έλιωσε το πρόσωπο και κατόπιν βίασε μία ανήλικη Ελληνίδα που βρίσκεται ακόμη σε κρίσιμη κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή