Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

"Έφυγε" από τη ζωή ο Φλωρινιώτης καθηγητής και ακαδημαϊκός Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου


«Έφυγε» χθες από τη ζωή ο ακαδημαϊκός, Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου, ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κηδεία του 

θα γίνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Χολαργού.
Ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου γεννήθηκε στη Φλώρινα το 1927 και σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο πανεπιστήμιο διετέλεσε και επίκουρος καθηγητής (1962-1964). Το 1964 διορίσθηκε επιμελητής του Εργαστηρίου Ανόργανης Χημείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1969 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι το 1994. Δίδαξε ακόμη στα Πανεπιστήμια του Ιλινόι και της Ουάσινγκτον.
Ο εκλιπών ήταν ιδρυτής (το 1966) και πρώτος διευθυντής του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος της ίδρυσής του ήταν η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών του τμήματος Χημείας στις κλασικές και σύγχρονες τεχνικές χημικής ανάλυσης. Το επιστημονικό του έργο αφορά την αυτοματοποίηση στη χημική ανάλυση, τις κινητικές μεθόδους ανάλυσης, τις καταλυτικές ογκομετρήσεις και τα εκλεκτικά ηλεκτρόδια ιόντων.
Ο Θ. Χατζηιωάννου είχε διατελέσει κοσμήτορας της Φυσικομαθηματικής Σχολής (1980- 1981) και συγκλητικός του Πανεπιστημίου Αθηνών (1976- 1977). Επίσης ήταν μέλος διαφόρων επιστημονικών ενώσεων, ενώ συμμετείχε σε συντακτικές επιτροπές διεθνών επιστημονικών περιοδικών και εκδόσεων. Το 2000 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Πειραματικής Χημείας.
Είχε εκπονήσει ένδεκα συγγράμματα, καθώς και περισσότερες από 140 πρωτότυπες εργασίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου