Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Αναγκαία διευκρίνιση


Σε πρόσφατη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Παιδείας με θέμα το Σχέδιο Αθηνά για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την προτεινόμενη μεταφορά των Τμημάτων Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, στη Φλώρινα, διαβάζουμε: «Είναι προφανές ότι η Φλώρινα, όπως και οι Σέρρες, δεν έχουν τα απαραίτητα ιδιόκτητα κτήρια και την υλικοτεχνική υποδομή για να υποδεχτεί τους χιλιάδες νέους φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης».
Ο ισχυρισμός ότι η ΣΤΕΓ Φλώρινας δεν διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή είναι 

ανακριβής και αυτό μπορεί να πιστοποιηθεί, αρχικά με μια διαδικτυακή περιήγηση στις ηλεκτρονικές σελίδες των τμημάτων.  
Φυσικά, με μεγάλη χαρά, μπορούμε να ξεναγήσουμε όποιον ενδιαφέρεται να διαπιστώσει δια ζώσης ότι οι δυνατότητες εκπαίδευσης φοιτητών στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Φλώρινας είναι εξαιρετικές.
Κατερίνα Μέλφου
Αν. Καθηγήτρια
Τμήμα Εμπορίας & Ποιοτικού Ελέγχου Αγρ. Προϊόντων
Γραμματέας της Ν.Ε. ΔΗΜΑΡ Φλώρινας
Μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής ΔΗΜΑΡ Δ. Μακεδονίας

14 σχόλια:

  1. Πράγματι η «αναγκαία διευκρίνιση» απαιτεί αναγκαστικά και τους κομματικούς τίτλους της ΔΗΜΑΡ στην υπογραφή. Σκληρή η επιστήμη της σημειολογίας…. Πως αλλιώς όμως να «διευκρινίσει» ή να δικαιολογήσει κανείς την τερατογένεση της συγκυβέρνησης του Μνημονίου και στα ΑΕΙ –ΤΕΙ, όταν μάλιστα συμβάλει σ’ αυτήν δια της ψήφου των βουλευτών του κόμματός της;
    Τις εγκαταστάσεις και τους χώρους τους γνωρίζουμε καλά και «παιδιόθεν», άρα δε χρειαζόμαστε ξενάγηση. Μακάρι να ανθίσει η πόλη μας σε πνευματικό – γνωστικό – αναπτυξιακό και οικονομικό πεδίο, με χιλιάδες φοιτητές, επισκέπτες των οικογενειών τους κ.ο.κ.
    Προτείνουμε λοιπόν:
    1. Η ΔΗΜΑΡ να μην ψηφίσει το σχέδιο «Αθηνά».
    2. Η Περιφερειακή Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
    3. Η κυρία Μέλφου να υποστηρίξει μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ την απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά».
    Ας κλείσουμε με «τίτλους»…
    Τάσος Τσαούσογλου
    Οικονομολόγος
    Γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ Φλώρινας
    Μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ
    Υ.Γ. Κρίμα που αναγκάζομαι να απαντήσω με αυτόν τον τρόπο, αλλά οι φυσικές επιστήμες λένε ότι κάθε «δράση» γεννά «αντίδραση»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. TASOYLI MAΘΑΙΝΩ ΟΤΙ ΠΑΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ..ΑΛΗΘΕΥΕΙ ????

      Διαγραφή
  2. Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχουν μόνο αυτά τα λίγα:

    Φοιτικής: http://www.cp.teithe.gr/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=145&lang=el

    Ζωικής: http://www.ap.teithe.gr/index.php/el/tmima/ergastiria.html

    http://www.ap.teithe.gr/index.php/el/tmima/agroktima.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Υ.Γ. Κρίμα που αναγκάζομαι να απαντήσω με αυτόν τον τρόπο»...
    Φαντάζομαι θα σας αλυσόδεσαν... Μου θυμίσατε το ρητό "ήθελα να πέσω και με έσπρωξες"
    Λίγος σεβασμός δεν θα έβλαπτε όταν μιλάμε για τα δημόσια οφέλη του τόπου μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η συγκεκριμενη διευκρινιση λεγεται λαϊκα και ψαρεμα σε θολα νερα..δε μπορει ενα προχειρο δημιουργημα,με νεοφιλελευθερη χροια,οπως το σχεδιο ΑΘΗΝΑ(θα εφριττε αληθεια η θεα Αθηνα,η θεα της Σοφίας και θα επέστρεφε στο κεφάλι του Δια αν γνώριζε τι πραγματα γίνονται στο ονομα της) να γινεται αποπειρα να περασει στον κοσμο με την συνηθη τακτικη του κοινωνικου κατεβαλισμου,και μαλιστα σε μια απο τις χειροτερες μορφες του, στρεφοντας την μια πολη στην αλλη.Δηλαδη κ.καθηγητρια η φλωρινα επειδη ισως εχει τις εγκαταστασεις,στρουθοκαμηλιζοντας να δεχτει το σχεδιο,επειδη ταχατες κερδιζει κατι απο μια ετσι κι αλλιως χαμενη παρτιδα?Το σχεδιο αθηνα καταργει το πανεπιστημιο μας,το πανεπιστημιο δυ.μακεδονιας με οτι αυτο συνεπαγεται για μας,φευγει ενα τμημα ξεχωριστο και μοναδικο,το βαλκανικων σπουδων,που ειναι γνωστο στο πανελληνιο και ανταυτου δεχεται δυο τμηματα τει προκειμενου να χρυσωσει το χαπι?μπραβο στο συριζα που καταψηφιζει το σχεδιο συνολικα και δε μπαινει σε τετοιες κοντοφθαλμες λογικες στο ονομα της οψιμης τοπικης αναπτυξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προφανώς εσύ που βλέπεις μακριά οραματίζεσαι την ανάπτυξη μεσα απο το ξεχωριστό και μοναδικό τμήμα βαλκανικών σπουδων που το λεν οι κουκοι στα βουνα κι οι πέρδικες στα πλάγια.... με δείκτη ανεργίας αποφοίτων διψήφιο αριθμό που αρχίζει απο 9.....

      Διαγραφή
  5. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΕΙ Η ΔΗΜΑΡ ΚΑΜΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ...???ΤΟΣΕΣ ΕΧΕΤΕ ΧΑΡΑΞΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ!!!ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ(?) ΚΟΜΜΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΤΡΙΧΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΑΕΙ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ(ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ!!!) ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΛΛΩΝ ΤΥΡΒΑΖΕΤΕ..ΔΕΧΟΜΕΝΗ ΤΑ ΨΙΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΦΕΛΕΙΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗς ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗς(ΖΩΙΚΗ Κ ΦΥΤ.ΠΑΡΑΓΩΓΗ)ΑΛΛΑ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. OXI ΔΗΜΑΡ ΑΛΛΑ ΡΗΜΑΔ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ ΤΟ Α-ΡΗΜΑΔ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΛΑ..ΤΟΥΤΟ ΕΣΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΙΜΙΤΑΣΙΟΝ ΜΠΑΧΑΝΤΕΛΕΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχόλιο 1.
    Όποιος βιάζεται σκοντάφτει και αυτό νομίζω ότι έπαθε η κα Μέλφου , καθώς βιάστηκε να αποκομίσει κομματικά οφέλη, προβάλλοντας επιπόλαια επιχειρήματα κατά της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.
    Λες και δεν είναι το πρόβλημα το ίδιο το σχέδιο Αθηνά που προφανώς φέρνει μεγάλες αλλαγές στη παιδεία, αλλά το τι και πώς αναφέρεται σε 3 γραμμές για την υποδομή της Φλώρινας.
    Αντί λοιπόν να εστιάζουμε στην ουσία του θέματος , που είναι οι δρομολογηθείσες εξελίξεις, όπως :
    • Θεσμικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της γ΄βάθμιας εκπαίδευσης.
    • Επαναπροσδιορισμό των σχολών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις.
    • Μειώσεις του αριθμού των εισακτέων φοιτητών.
    • Σταδιακή κατάργηση της δωρεάν παιδείας με καθιέρωση διδάκτρων επί των μετ/χιακών ,αλλά και πρόβλεψη υποδομών ιδ. Εκπ/σης.
    • Αμφισβητούμενες μεθοδεύσεις εκποίησης περιουσιακών στοιχείων των υπό κατάργηση σχολών,
    ρίχνει λοιπόν η κα Μέλφου την μπάλα στην εξέδρα, χωρίς να μας πει που διαφωνεί με το 9 σέλιδο υπόμνημα της επερώτησης, το οποίο προβάλλει τις επιφυλάξεις της Αξ.Αντ/σης επί του Αθηνά, καθιστώντας το αναποτελεσματικό .
    Δυστυχώς η ΔΗΜΑΡ ως Κυβερνώσα αριστερά , αντί να σέβεται , συνεχώς αποδομεί την αγωνιστική δράση συγγενικών πολιτικών χώρων.
    Δεν μπορεί από τη μια να είναι δεκανίκι μιας αστικής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που έχει επιβάλλει τα πιο δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα και από την άλλη να επιδιώκει λαϊκό έρεισμα ,προβάλλοντας συνεχώς το φάουλ στο ΣΥΡΙΖΑ , για να το χρεωθεί η ίδια ως πλεονέκτημα.

    Ένας παλιός σας φοιτητής
    συνέχεια στο σχόλιο 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένας παλιός σας φοιτητής
    συνέχεια από το σχόλιο 1
    Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν παρουσιάζοντας τις αδυναμίες του σχεδίου αυτού , απέφυγε να αναπτύξει επιχειρήματα υπέρ της παραμονής της μιας η άλλης σχολής σε βάρος κάποιας άλλης σχολής ή πόλης.
    Μάλιστα μίλησε για πιθανά προβλήματα και αδυναμίες, πίσω από κάθε κατάργηση ή συγχώνευση τόσο στις πόλεις που χάνουν τις σχολές όσο και στις πόλεις υποδοχής,
    Αυτό το νόημα είχε το σχετικό σχόλιο των 3 σειρών .
    Όπως λοιπόν εμείς οι Φλωρινιώτες κοπτόμαστε ότι έχουμε το τέλειο ΑΕΙ ή ΤΕΙ που θα έπρεπε να είναι επιχειρήματα μόνο για να αντλήσουμε Ευρωπαϊκούς ή Εθνικούς πόρους εκσυγχρονισμού αυτών και όχι επιχειρήματα εσωτερικής αντιπαράθεσης ,το ίδιο θα πει η Θεσσαλονίκη ,η Χαλκίδα και κάθε πόλη που κινδυνεύει να χάσει τη δική της σχολή.
    Το ζητούμενο δεν είναι κα Μέλφου να έρθουμε σε αντιπαράθεση η μία πόλη με την άλλη ,κάτι που τεχνηέντως καλλιεργείται εδώ και 3 χρόνια από τις κυβερνήσεις που φέρνουν τη μια κοινωνική τάξη έναντι της άλλης.
    Στόχος της αριστεράς δεν πρέπει να είναι η κλιμάκωση ,αλλά η άμβλυνση των κοινωνικών εντάσεων ,μέσα από κοινούς αγώνες.
    Η επερώτηση δεν ήρθε να στηρίξει τη λειτουργία μόνο μιας σχολής ,αλλά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και παραμερίζοντας τοπικές ιδιαιτερότητες, τονίζει ότι υπάρχουν εν γένει αδυναμίες, προτείνοντας την κατάργηση εξολοκλήρου του σχεδίου ΑΘΗΝΑ.
    Εμείς η Φλωρινιώτες αγωνιστήκαμε για το τρένο , με βασικό επιχείρημα την υφιστάμενη υποδομή , κάτι που στην περίπτωση των σχολών δεν θέλουμε να αποδεχθούμε ως τακτική στους άλλους.
    Συμπατριώτες μου ας μην εξαπατόμαστε ,προβλήματα θα υπάρξουν τόσο στις διευρυμένες σχολές όσο και στις καταργούμενες.
    Δεν μπορεί αυτό το πελατειακό σύστημα που πριν 13 χρόνια ίδρυσε αυτές τις σχολές σήμερα να τις καταργεί με μια άνευ προηγούμενου προχειρότητα.
    Επειδή ουκ εν τω πωλώ το ευ ,στόχος πρέπει να είναι η ποιότητα στην εκπαίδευση.
    Αν δεν στηριχθεί διαχρονικά η λειτουργία μιας σχολής ,είναι πολύ εύκολο να απαξιωθεί με διάφορους τρόπους και τότε να είστε σίγουροι, με μια νέα ΑΘΗΝΑ θα την ξαναχάσουμε.
    Όποιος δεν είναι σε θέση να μελετήσει όλο το 9 σελίδο για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα ,ας περιοριστεί στις τελευταίες 10 σειρές .
    Δεν μπορεί αγαπητή Κατερίνα να κρατάμε από το σχέδιο Αθηνά μόνο ότι συμφέρει τη Φλώρινα (σχολές ΣΤΕΓ εξ’ου και η προβολή της υποδομής) και από την άλλη να διαφωνούμε για την Εφαρμογή του σχεδίου στις σχολές που μας παίρνει (ΑΕΙ-τμ.Εμπορίας).
    Σήμερα επιδιώκεται η δημοσιονομική εξυγίανση με συνταγές λιτότητας , που με μοναδικό κριτήριο την συρρίκνωση των κρατικών δαπανών, Καλλικρατικοποιούν τα πάντα (παιδεία -υγεία –υπηρεσίες) και οδηγούμαστε σε ολοένα μεγαλύτερη ύφεση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φοιτητή
      μάλλον είσαι αδιάβαστος. Ο σύριζα και ο τοπικός βουλευτής ΔΕΝ ΑΠΕΦΥΓΑΝ να θιξουν τη Σχολή στη Φλώρινα και τις υποδομές της, το αντίθετο μάλιστα. Αποκέντρωση σημαίνει να κλείσουν ΟΛΑ τα τμηματα της Θεσσαλονίκης και να μεταφερθούν στην επαρχία. Βεβαίως και τα Τμήματα της Φλώρινας δεν είναι τα καλύτερα , βεβαίως και τα τμήματα που κλείνουν στη Θεσσαλονίκη είχαν υποδομές, όπως άλλωστε έχουν και ολα τα τμήματα των ΤΕΙ. Δεν πρέπει κάποια να κλείσουν;Δεν πρέπει η Δυτική Μακεδονία να στηρίξει την αναπτυξιακή της προοπτική σε Γεωπονικά Τμήματα; Αν έχεις άλλη άποψη ας ακουστεί αλλά μέχρι σήμερα δεν γνωρίζω να υπάρχει άλλη. Σωστά ο Κουράκης σαν βουλευτής Θεσσαλονίκης υπερασπίζεται τα τοπικά συμφέροντα και τα Γεωπονικά Τμήματα του ΤΕΙ στη θεσσαλονίκη που σημειωτέο δεν έχουν κανένα αναπτυξιακό ρόλο σε μια πόλη που έχει ήδη πανεπιστημιακή σχολή Γεωπονίας. Τα συμφέροντα της Φλώρινας υποστηρίζει ο Γερμανίδης προσυπογράφοντας την επερώτηση που βεβαιώνει οτι οι σχολές στη φλώρινα δεν έχουν υποδομές για να απορροφήσουν τα Τμήματα της θεσσαλονίκης;
      Το ζητούμενο είναι το πόσο διεκδικητικός είναι ολόγος που διατυπώνουμε και φοβάμαι οτι αυτά που γράφεις μόνο διεκδικητικά δεν είναι. Αν η μεταφορά του επιστημονικού δυναμικού των σχολών της Θεσσαλονίκης ενισχύσει τα τμήματα της Φλώρινας είναι κακό; Η θέσεις που διατυπώνεις εσύ και ο βουλευτής σου μου θυμίζουν περιστατικό της δεκαετίας του 50 όπου τοπικός Βουλευτής πέτυχε την έγκριση της ασφαλτόστρωσης του επαρχιακού δρόμου Φλώρινας Πρώτης και οι κάτοικοι ζήτησαν να ματαιωθεί το έργο "γιατί θα γλυστρούσαν τα άλογα και τα κάρα στον ανήφορο".
      ΠΑΛΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΟΥ

      Διαγραφή
    2. Και ο πατέρας μου που έχει μισθο 800 ευρώ πως θα με στείλει Φλώρινα κύριε καθηγητή; εγώ δήλωσα μόνο σχολές Θεσσαλονίκη για να μην επιβαρυνω την οικογένειά μου. Αυτό δεν το σκέφτεται κανείς;

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ φίλε μακάρι ο πατέρας σου να έπαιρνε περισσότερα. Έχε υπόψη σου οτι κι εμείς στη Φλώρινα με 800 Ευρώ ζούμε και με αυτά στέλνουμε τα παιδιά μας στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι δυνατό δυστυχώς ο κάθε ένας να σπουδάσει στο σπίτι του και το ζητούμενο είναι είναι η χωροταξική κατανομή των ιδρυμάτων. Σχολές Τεχνολογίας Γεωπονίας δεν έχουν καμμία θέση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπως δεν έχουν θέση σχολές Εμπορικού Ναυτικού στη Φλώρινα. εκτός αν πιστεύεις οτι θα πρέπει να μαζευτούμε όλοι στην Αθήνα και τη θεσσαλονίκη.

      Διαγραφή
  9. 4:47 ΠΑΤΑΩ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΛΙΝΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ, ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή