Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Η επίσκεψη του Συνήγορου του Παιδιού στη Φλώρινα


Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Συνηγόρου του Παιδιού) κ. Γεώργιου Μόσχου στην πόλη μας, ο οποίος προσκλήθηκε από το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενόψει της Πανελλήνιας 

Ημέρας κατά της Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου), με σκοπό την ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συμπολιτών μας στα θέματα της προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς και της αντιμετώπισης της βίας στην οικογενειακή και σχολική ζωή.
Στην πολύ γεμάτη μέρα της παραμονής του εδώ, ο κ. Μόσχος ξεκίνησε με επισκέψεις σε δύο σχολεία της πόλης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο Γενικό Λύκειο, όπου είχε ουσιαστικές συζητήσεις με τους μαθητές για τα δικαιώματά τους και για το σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων.
Στη συνέχεια, συναντήθηκε με εκπαιδευτικούς στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου, ώστε να συζητηθεί ο ρόλος τους κατά το χειρισμό κρουσμάτων ενδοσχολικής βίας και ενδείξεων βίας στην οικογένεια. Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο η σχολική ζωή μπορεί να οργανωθεί ώστε να προλαμβάνεται η βία, μέσα από διαδικασίες επικοινωνίας, συμμετοχής και ουσιαστικής ενασχόλησης με τα ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά.
Ακολούθησε επίσκεψή του στο Κέντρο Προστασίας του Παιδιού.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ημερίδα για το ευρύ κοινό στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας, με θέμα «Η βία στη ζωή των παιδιών: Διαπιστώσεις και προτάσεις του Συνηγόρου του Παιδιού». Σε αυτήν, ο κ. Μόσχος, με το μοναδικό του χάρισμα να εμπνέει, μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους γονείς, εκπαιδευτικοί και επαγγελματίες μπορούμε να αποτρέψουμε τις εκδηλώσεις βίας και να υποστηρίξουμε τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού παρέχοντάς του ένα πλαίσιο ασφάλειας, δημιουργίας και χαράς.
Μαζί του, οι κυρίες 'Ολγα Μούσιου-Μυλωνά, Σχολική Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και Ελένη Τσακιρίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας και ο κ. Κων/νος Στεργίου, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής έρευνάς τους για τη βία στα Δημοτικά Σχολεία της Φλώρινας.
Η παρουσία του Συνηγόρου του Παιδιού στην πόλη μας ήταν πολύτιμη, όχι μόνο λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας του θεσμού, αλλά και εξαιτίας της μοναδικής προσωπικότητας και εμπειρίας του κ. Μόσχου ο οποίος τον υπηρετεί ως επικεφαλής από τη δημιουργία του στην Ελλάδα, το 2003.
Ευχαριστούμε τους εξαιρετικούς εισηγητές και τους πολυάριθμους γονείς, εκπαιδευτικούς, συνεργάτες μας επαγγελματίες από τους ψυχοκοινωνικούς φορείς του νομού και φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος της Φλώρινας, που μας τίμησαν με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις και συνέβαλαν με ουσιαστικές παρατηρήσεις και κρίσιμα ερωτήματα στο γόνιμο διάλογο. Επίσης τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού για την ενεργό συμμετοχή τους στην προώθηση των δράσεων.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η ΕΛΜΕ Φλώρινας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας και η Ένωση Φιλολόγων Φλώρινας.
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το θεσμό του Συνηγόρου του Παιδιού και καλές πρακτικές για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στη σχετική ιστοσελίδα, http://www.0-18.gr/.
Η υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Φλώρινας, Άννα Μπαφίτη
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φλώρινας, Ιωάννης Τζώτζης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου