Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

"Τζουτζουνάτε" στο Φλάμπουρο

Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου ¨Το Φλάμπουρο¨ σας προσκαλεί στις Αποκριάτικες εκδηλώσεις για το τριήμερο 16,17 και 18 Μαρτίου 2013,που θα πραγματοποιηθούν στο Τ.Δ Φλάμπουρου Φλώρινας. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
-Σάββατο 16/03/2013 στις 6 το απόγευμα παιδικό αποκριάτικο πάρτυ για τους μικρούς μας φίλους ,στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου μας.
-Κυριακή,17/03/2013 στις 8 το βράδυ στην πλατεία του χωριού,το άναμμα της παραδοσιακής ΄Τζουτζουνάτε¨(φωτιάς)όπου ο Σύλλογος θα προσφέρει στους επισκέπτες παραδοσιακές αρβανίτικες πίτες και άφθονο κρασί.
-Την Καθαρά Δευτέρα ελάτε να ψήσουμε πατάτες ¨στο προύς¨(κάρβουνα)με λαγάνες, χαλβά και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα.

6 σχόλια:

  1. Μπράβο βρε παιδιά, χαρά στο κουράγιο σας ! Έτσι πρέπει να γιορτάζει κανείς τις τζουτζουνάτε ... όπως παλιά, που ήτανε υπόθεση κάθε γειτονιάς στο Φλάμπουρο. Άντε προυσσουμότ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. etsi prepei na giortazete o politismos,sti mitriki glossa ke ohi stis ellinoprepis m@@@@@@@@@@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν θέλω να σε προσβάλω αγαπητέ 5:28 αλλά είσαι εκτός τόπου και χρόνου.
    Σε κόβω λίγο μπερδεμένο, και άκρως χειραγωγημένο. Θέλεις και εσυ μια σχετική ενημέρωση, γιατι τα παραμύθια που διαβάζεις, έχουν δύο όψεις, και την καλή και την άσχημη. Όσο αφορά το σχόλιο σου περι μητρικής γλώσσας ένα θα σου πω.
    Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός, οτι ο πολιτισμός των Αρβανιτοβλαχωριών της περιοχής μας είναι συνδεδεμένος και κινείται σε μια παράλληλη πορεία, με αυτή τη πορεία και τις κατακτήσεις που έχει και ο Ελληνισμός στη περιοχή, απο την Οθωμανική περίοδο.
    Και το πιο σημαντικό οι γιορτές μας εχουν σκοπό την αναβίωση των εθίμων μεσα απο τα στοιχεία της Λαογραφίας, του Πολιτισμού και της παράδοσης των κατοίκων με καταγωγή απο την Ήπειρο.

    Ενας Αρβανιτοβλαχος απο τα συγκεκριμένα χωριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Anatrihiasa agapite,den tha kimitho to bradi,tha kano tin aftokritiki mou.Toso mperdemenos ke amorfotos esthanthika,mpori na kopso tis fleves moy,.Ala alo ti epilegis ke allo ti katagogi ehis,allo pia ine i mitriki glossa allo pia glossa hrisimopieis.den einai toso spoudeo prama na eisai ellinas i tourkos i germanos,anthropos eisai?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΡΒΑΝΙΤΟΒΛΑΧΕ,ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΩΤΕΡΟΙ{ΝΕΟΕΛΛΙΝΙΣΜΟΣ},ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΟΥ ,ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ,ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ,ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ.Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΤΙ ΕΠΙΛΕΓΕΙ.ΜΕ ΤΟ ΓΚΟΥΒΕΡΝΟ{ΒΛΑΧΙΑ ΠΟΥ ΛΕΜΑΙ}

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι να κάνουμε ρε μεγάλε, κάπως έτσι μεγάλωσε η Ελλάδα. Να την αφήναμε καλύτερα στους οχθρούς. Ίσως έτσι να σε βολεύει εσένα. Και αυτό που δεν γνωρίζεις είναι: ότι πήραν μέρος σε αυτή τη πορεία και Γραικομάνοι, και Αρβανίτες, και Βλάχο, εκτός από τους αγορασμένους από τους άλλους, τους οχτρούς !!!!! ξέρεις εσύ.

    Τώρα να πω δύο πράγματα και σταματάω.

    Οι δήθεν επαναστάτες, προσπαθούν να μας κάνουν να νιώθουμε Ένοχοι για τους αγώνες και τη προσπάθεια διατήρησης των πολιτιστικών μας παραδόσεων.
    Χρησιμοποιούν αυτό εδώ το βήμα και κάθε άλλη μορφή επικοινωνίας για να επικοινωνήσουν με Εμάς. Για να μας Ευαισθητοποιήσουν, (Εμάς, αυτοί είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι) αλλά και γιατί ψάχνουν να βρουν με κάθε τρόπο εκφράσεις για να αποβάλουν τα δικά τους ενοχικά και προδοτικά σύνδρομα.
    Βρίσκονται σε αυτά τα μπλοκ με σκοπό να προβάλουν τις δικές τους διεθνιστικές καθοδηγούμενες θεωρίες και πρακτικές, φυσικά επί πληρωμή από τα γνωστά άγνωστα κέντρα.
    Αναφορές του τύπου: αμφισβητούμε ότι έχει κτιστεί μέχρι σήμερα : για δήθεν ανεξαρτησία, για έννοιες, όπως ποιος είμαι, που πάω, δεν είμαι τίποτα, δεν έχω ταυτότητα, είμαι Γερμανός, μήπως είμαι εξωγήινος, ίσως είμαι και κρυφαδελφή, είμαι άνδρας, γυναίκα ή τραβεστί, είμαι πουλί ή ψάρι ή άνθρωπος, έχω ή δεν έχω συνείδηση και τέτοιες αναφορές που βρίσκουν γόνιμο έδαφος σε κάτι σκεπάρνια που θέλουν να πιστέψουν ότι είναι όλα αυτά εκτός από αυτό που γράφει η εθνικότητα στη ταυτότητα τους. Δε θέλουν να πιστέψουν, τους Τρομάζει η έννοια του Έλληνα, τους κτυπάει στα Νεύρα το όνομα. Τους τρομάζει ο Έλληνας.

    Τέλος

    Υ.Γ

    1) Τι γυρεύουν δύο Γάιδαροι σε ξένο αχυρώνα.
    2) Το να ξύνεσαι στη γκλίτσα μου είναι δικαίωμα σου, αλλά να ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα πεταχτεί και το πολύ θα σε βρει σε καμιά κεφάλα, αλλά να ξύνεσαι πάνω στο θηκάρι μου, αυτό δεν είναι καλό. Από τη μία το ακονίσεις, από την άλλη, πρόσεχε θα κοπείς.

    ο Καπετάνιος Αρβανιτόβλαχος από το Βίτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή