Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Επίκαιρη Επερώτηση του ΚΚΕ για τις συντάξεις και την ασφάλιση

Επίκαιρη Επερώτηση, προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με θέμα: «Για τη διασφάλιση των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, για το δικαίωμα στη δωρεάν πρόληψη και προστασία της Υγείας». Η Κατάθεση της Επερώτησης εντάσσεται στην πολύμορφη παρέμβαση που αναπτύσσει το ΚΚΕ για τα ζητήματα των συντάξεων και της ασφάλισης, ενόψει νέων δραματικών αλλαγών για τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ήδη συναντηθεί με τους διοικητές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, με εργαζόμενους στα Ταμεία και τις Ομοσπονδίες των συνταξιούχων. Ολόκληρο το κείμενο της Επερώτησης είναι το παρακάτω:

Οι διαδοχικοί νόμοι της τελευταίας 20ετίας στη χώρα μας (Σιούφα - Ρέππα - Πετραλιά - Λοβέρδου) έδωσαν ισχυρό πλήγμα στο χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, γκρέμισαν δικαιώματα, μεθοδικά αύξησαν τα όρια ηλικίας, χειροτέρευσαν τους όρους συνταξιοδότησης, τσάκισαν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, χτύπησαν στην καρδιά το σύστημα Υγείας. Ο στόχος της αντιστοίχησης της ασφάλισης με τη γενικότερη κατεύθυνση διασφάλισης φθηνότερης εργατικής δύναμης πέρασε μέσα από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την προσωρινή απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία και άλλες μορφές εκμετάλλευσης.
Η Κοινωνική Ασφάλιση έχει υπονομευτεί εδώ και χρόνια από τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τα αποθεματικά των Ταμείων, δηλαδή οι εισφορές από τον κόπο των εργαζομένων, έγιναν το λίπασμα της μεταπολεμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τεράστια κεφάλαια που οδηγήθηκαν με πολιτικές αποφάσεις για δεκαετίες άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματοδότησαν την ανάπτυξη του κεφαλαίου στη χώρα μας. Έγιναν "δανεικά και αγύριστα", μετατράπηκαν σε βιομηχανίες, καράβια, τράπεζες και επιχειρήσεις.
Στις δεκαετίες του '90 και του 2000 τα αποθεματικά παίχτηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο. Η τελευταία και πιο πρόσφατη πράξη, το "κούρεμα" των ομολόγων, δεν άφησε ευρώ στα Ταμεία, κυριολεκτικά τα λεηλάτησε. Την ίδια στιγμή, παράλληλα με την ποικιλόμορφη λεηλασία των αποθεματικών, η εισφοροδιαφυγή και οι συνεχείς εισφοροαπαλλαγές, οι συνεχόμενες χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις χτυπούσαν στην καρδιά το ασφαλιστικό σύστημα. Οι απώλειες του ΙΚΑ, με βάση αυτά, ανέρχονται στο ποσό των 6 δισ. ευρώ ετησίως. Χτύπημα στα αποθεματικά φέρνει επίσης η δραματική μείωση στους μισθούς όπως και η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία.
Η καπιταλιστική κρίση που εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια επιτάχυνε τις αρνητικές εξελίξεις, έκανε ακόμα πιο οξυμένα τα χρόνια προβλήματα. Ταυτόχρονα έγινε το πρόσχημα για να εξαπολυθεί νέα επίθεση που είχε στρατηγικό στόχο όχι την αντιμετώπιση των "στρεβλώσεων" και των αδυναμιών του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος όπως ισχυρίζονταν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, αλλά το τσάκισμα των ελάχιστων ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.
Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της τελευταίας διετίας έχοντας ως βάση τον νόμο του 2010, δεν έγιναν για να αντιστραφεί η κατάσταση και να "σωθεί το σύστημα", αλλά για να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και νέα βάρη, για να απαλλαγούν το κράτος και η εργοδοσία από τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις τους.
Η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, τις οποίες αντικατέστησαν με ψίχουλα, η συνεχής μείωση των κύριων συντάξεων τα τελευταία χρόνια, η κατακρεούργηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με απώλειες πάνω από 12-16 δισ. λόγω του "κουρέματος", η μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η ανεργία, οι μειώσεις μισθών, η εκ περιτροπής εργασία σε συνδυασμό με τη δραματική και χρόνια μείωση των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση.
Η εξέταση της οικονομικής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι λογιστικό ζήτημα, εισπράξεων, εσόδων και εξόδων. Το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι πρώτα και κύρια ζήτημα πολιτικό, ταξικό, αποτελεί δικαίωμα για τον εργαζόμενο. Τα λογιστικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων είναι προϊόν της κρατικής πολιτικής, αξιοποιούνται διαχρονικά για να περάσουν τα πιο βάρβαρα μέτρα που χτυπάνε στα σπλάχνα τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.
Τα έσοδα των Ταμείων, σε συνάρτηση με τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση, έχουν μειωθεί από 14% (ΙΚΑ) έως και 30% (ΟΑΕΕ) αφήνοντας χρηματοδοτικό κενό 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013. Οι συντάξεις έχουν μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα.
Οι κύριες συντάξεις για το 2012 (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται οι νέες μεγάλες περικοπές από τις αρχές του 2013 και με δεδομένο ότι οι συνταξιούχοι πια λαμβάνουν 12 αντί για 14 συντάξεις) έχουν οδηγηθεί σε δραματική συρρίκνωση. Συγκεκριμένα 1,327 εκατομμύρια συντάξεις, δηλαδή το 46% του συνόλου των αποδιδόμενων συντάξεων, είναι κάτω από 500 ευρώ. Ακόμα 400 χιλιάδες συντάξεις (14%) κυμαίνονται μεταξύ 500 και 600 ευρώ και συνολικά το 78% των κύριων συντάξεων είναι κάτω των 1.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, συντριπτικό χτύπημα δέχτηκαν το προηγούμενο διάστημα οι επικουρικές συντάξεις, με περικοπές που ξεκινούν από το 7,5% και φτάνουν στο 42,5%! Σε αυτές τις μειώσεις δεν υπολογίζονται οι νέες περικοπές του 2013, οι οποίες αθροίζουν τα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων και επιβάλλουν μείωση από 5% έως 20%, αλλά και οι απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων με την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, για τις οποίες οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να πληρώνουν τις εισφορές τους.
Το 2013 είναι και η τελευταία χρονιά που θα πάρουν το ΕΚΑΣ όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Από το 2014, το επίδομα θα συνεχίσει να χορηγείται μόνο σε όσους συμπληρώνουν το 65o έτος της ηλικίας τους, ενώ αντίθετα θα διακοπεί από όλους όσοι είναι κάτω των 65, ακόμη και αν το λαμβάνουν για σειρά ετών και ανεξάρτητα από το αν είναι χαμηλοσυνταξιούχοι! Όσον αφορά τα εφάπαξ βοηθήματα έρχονται νέες ανατροπές και νέες μειώσεις σε 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους.
Τα στοιχεία για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας είναι ανησυχητικά και χρειάζεται να σημάνει συναγερμός! Στα 2,5 δισ. υπολογίζεται το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων ενώ στο 1,5 δισ. στον ΕΟΠΥΥ. Από το 1950 και μετά οι κυβερνήσεις πλιατσικολόγησαν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου τα αποθεματικά των Ταμείων. Το μέγεθος της ληστείας ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο τέλος του 2010, τα χρέη κράτους και εργοδοτών προς τα Ταμεία που δεν αποδίδονταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανέρχονταν στο ποσό των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όσο δηλαδή και τα μισά αποθεματικά των Ταμείων. Τεράστια ποσά "αρπάχτηκαν" μέσω του χρηματιστηριακού τζόγου την προηγούμενη δεκαετία. Το πρόσφατο "κούρεμα" των ομολόγων που διαθέτουν τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί ληστεία δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι οι συγκεντρωμένοι κόποι ολόκληρων δεκαετιών, ο ιδρώτας των εργαζομένων της χώρας μας.
Τα ασφαλιστικά ταμεία διέθεταν στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ 15,97 δισ. και Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου 6,52 δισ. Συνολικά 22,49 δισ. τα οποία μετά από τη διαδικασία του "κουρέματος" (με το PSI) έχασαν το 53,50% δηλαδή έμειναν 11,92 δισ. ευρώ.
Με τη Λευκή Βίβλο το 2012, στην "ατζέντα για επαρκείς, ασφαλείς και βιώσιμες συντάξεις", δίνεται συνέχεια στην αντίστοιχη Πράσινη Βίβλο, πρωτοστατώντας στο σφαγιασμό των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και την πλήρη διάλυση των δημόσιων συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης. Δηλώνει με έμφαση πως οι οικονομίες και οι κοινωνίες των κρατών - μελών είναι αλληλένδετες, πως η επιτυχία ή αποτυχία των εθνικών συνταξιοδοτικών συστημάτων έχουν μεγάλες επιπτώσεις και επομένως αποτελούν "θέμα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ".
Από 1/1/2015 καθιερώνεται η βασική σύνταξη στο ποσό των 360 ευρώ για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή καταργείται η κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ για το ΙΚΑ και πάνω, ανάλογα με το Ταμείο. Ακόμα και αυτή όμως η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος των εισφορών όλων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία, την κρατική χρηματοδότηση και το σύνολο των δικαιούχων.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μειώσει γρήγορα το ύψος ακόμα και αυτής της χαμηλής βασικής σύνταξης. Η πρόσφατη έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προαναγγέλλει τις νέες μειώσεις που θα ακολουθήσουν καθώς αναφέρεται πως η μη στροφή των εργαζόμενων στην ιδιωτική ασφάλιση οφείλεται στη γενναιοδωρία του κράτους και στο σημερινό ύψος των συντάξεων που παρέχει.
Το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται οι ενέργειες των ασφαλιστικών εταιρειών για να αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας παρουσιάζει ως αναγκαιότητα τη διείσδυση των ασφαλιστικών εταιρειών στο Συνταξιοδοτικό, ισχυριζόμενη ότι "οι αυξανόμενες απαιτήσεις στο Ασφαλιστικό απαιτούν μεγαλύτερη αποταμίευση" και ότι κάτι τέτοιο μπορούν να το κάνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Η κατάσταση στην Υγεία επιβαρύνεται δραματικά. Ο ΕΟΠΥΥ αυτό το διάστημα κινείται στη λογική του "όσα εισπράττω, τόσα πληρώνω". Ομως με συσσωρευμένο έλλειμμα 4 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με τη δραστική κρατική υποχρηματοδότηση, θα οδηγηθεί σε κατάρρευση, η οποία θα συμπαρασύρει και τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, που επίσης υποχρηματοδοτούνται από το κράτος, εξαιτίας των νοσηλίων, των εργαστηριακών εξετάσεων και των φαρμάκων, που μένουν ανεξόφλητα ήδη από τους ασφαλιστικούς φορείς στον ΕΟΠΥΥ. Ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει τους επόμενους μήνες να βρεθεί σε καθολική αδυναμία αποπληρωμής των άμεσων υποχρεώσεών του, αν δεν πάρει έκτακτη επιχορήγηση και αν δεν εξασφαλιστεί η σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Την ίδια στιγμή η σοβαρή έλλειψη σε προσωπικό, σε υλικά και κυρίως αντιδραστήρια, έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στα εργαστήρια του οργανισμού με τα περισσότερα να υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να εξαναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια, καταβάλλοντας συμμετοχή 15%. Οι συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων στα δημόσια νοσοκομεία, η κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων, η υποστελέχωση σε γιατρούς, η μείωση των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ έχουν επίσης αρνητικά αποτελέσματα στους ασφαλισμένους.
Εξαναγκάζονται να πληρώνουν τις επισκέψεις για ιατρική εξέταση και συνταγογράφηση στους ιδιώτες γιατρούς, ακόμα και στους συμβεβλημένους, αφού ισχύει το πλαφόν των 200 επισκέψεων ανά γιατρό το μήνα. Πληρώνουν επίσης το 5ευρω για κάθε επίσκεψη στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας καθώς και τις εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες έχουν περικοπεί και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ακόμα και στα επείγοντα περιστατικά και στις εφημερίες.
Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν για φάρμακα αρκετά περισσότερα, αφού αρκετά από αυτά δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ σε άλλα επιβλήθηκε συμμετοχή ή και αύξησή της σε όσα ήδη υπήρχε.
Ενδεικτικά, με τις περικοπές του κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ μειώθηκε ο αριθμός των θεραπευτικών μέσων που αποζημιώνονται. Από 371 είδη, με τον νέο κανονισμό αποζημιώνονται 285, ενώ όσα θεραπευτικά μέσα στοιχίζουν ως 30 ευρώ δεν αποζημιώνονται καθόλου. Μέσω των Κέντρων Ελέγχου και Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και του αντίστοιχου κανονισμού, υπάρχει μείωση ή και κατάργηση των ανεπαρκών επιδομάτων που παίρνει ένα μέρος των βαριά αναπήρων.
Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, τους στόχους πάλης και τις διεκδικήσεις που αναπτύσσουν.
  • Επαρκής χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών με εξειδίκευση ανά κλάδο, ηλικία, φύλο.
  • Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών.
  • Καμία μείωση και αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών τους συντάξεων. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Άμεση αποκατάσταση των απωλειών από τις περικοπές επιδομάτων και συντάξεων σε ειδικές ομάδες όπως συντάξεις αναπηρίας, χηρείας κ.ο.κ.
  • Να σταματήσει το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων. Με την παράδοση των δικαιολογητικών να υπάρχει άμεση έκδοση προσωρινής σύνταξης μέχρι να εγκριθεί η τελική.
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζόμενων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια. Σταδιακή κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς, πλήρης ανάληψη της ευθύνης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και των εφαρμοστικών νόμων που επηρεάζουν την Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Δωρεάν φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.
  • Αποκλειστικό Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας. Κατάργηση της εισφοράς στον κλάδο της Υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των ασθενών από τις υγειονομικές επιτροπές.
  • Άμεση απονομή του αναπηρικού επιδόματος και της σύνταξης για τα ανασφάλιστα ΑΜΕΑ.
  • Να σφραγιστούν τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλα τα βιβλιάρια υγείας των ανασφάλιστων ΑΜΕΑ και χρονίως πασχόντων.
  • Καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στην ώρα τους. Καταβολή του επιδόματος και της σύνταξης σε όσους βρίσκονται σε αναμονή για εξέταση, επανεξέταση ή έκδοση απόφασης.
  • Εξασφάλιση της Υγείας και της Ασφάλειας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.
Επερωτάται η κυβέρνηση για την συνολική πολιτική της στην κοινωνική ασφάλιση.


Οι βουλευτές
Αλέκα Παπαρήγα
Ελένη Γερασιμίδου
Γιάννης Γκιόκας
Λιάνα Κανέλλη
Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρήστος Κατσώτης
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης
Θανάσης Παφίλης
Σπύρος Χαλβατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου