Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Στα άδυτα της συμφωνίας για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο στο οποίο έχουν καταλήξει "θεσμοί" και κυβέρνηση για τη ΔΕΗ προβλέπει τα εξής:

1. Την πώληση χαρτοφυλακίου μονάδων που αντιπροσωπεύουν έως το 40% της σημερινής ισχύος των λιγντικών (η ΔΕΗ διαθέτει 14 μονάδες, ισχύος 3.673 MW), που μεταφράζεται σε περίπου 1.500 MW. Στις μονάδες αυτές περιλαμβάνονται και ορυχεία.
2. Τη συνεργασία της ΔΕΗ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να καταρτιστεί το χαρτοφυλάκιο των προς πώληση μονάδων. Αυτό το χαρτοφυλάκιο θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο σε επενδυτές στο λεγόμενο market test. Ανάλογα με το ενδιαφέρον, θα δημιουργηθούν ένα ή περισσότερα πακέτα προς πώληση, μέσω διαγωνισμού.
3. Μέχρι τέλος του 2017 θα γίνει ο διαγωνισμός και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα μεταφερθούν σε τρίτους οι μονάδες.
4. Εφόσον το market test αποτύχει και ταυτόχρονα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι για άνοιγμα της αγοράς και μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, τότε στο χαρτοφυλάκιο των λιγνιτικών θα προστεθούν και υδροηλεκτρικά.
Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει θέλουν στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο να εξετάζεται να περιληφθούν τόσο παλιές όσο και νέες μονάδες, χωρίς να αποκλείονται ακόμα και υπό κατασκευή ή ανάπτυξη έργα, όπως η Μελίτη 2 ή η Πτολεμαΐδα 5. Παράλληλα, μπορεί να διατεθούν παλιά εργοστάσια με μικρή διάρκεια ζωής λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών, που, όμως, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λειτουργούν εφόσον γίνουν εκτεταμένες επενδύσεις.
Χάρης Φλουδόπουλους
Πηγή: capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου