Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Άρχισε το Erasmus στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας


Ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο για την ανάδειξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο των ιστορικών, κοινωνικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της ακριτικής περιφέρειας
Άρχισαν προχθές στη Φλώρινα οι εργασίες του προγράμματος Erasmus, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καθηγητών και φοιτητών, που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εργασίες του προγράμματος θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 Ιουλίου και πραγματοποιούνται στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Φλώρινας εκδήλωση υποδοχής των αντιπροσωπειών ξένων καθηγητών και φοιτητών.
Το Πρόγραμμα ERASMUS παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι εντατικό και έχει τίτλο: «Άνθρωποι και Χώρος στη Δυτική Μακεδονία: ανιχνεύοντας ιστορικά, κοινωνικά και διαπολιτισμικά χαρακτηριστικά».
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δια βίου Μάθησης, στο οποίο διδάσκουν καθηγητές και παρακολουθούν μαθήματα προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές από Πανεπιστήμια τριών ευρωπαϊκών χωρών.
Συγκεκριμένα συμμετέχουν: 
-Από την Ελλάδα, το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. 
-Από την Ολλανδία, το Noordeldijke Hogeschool του Leeuwarden. 
-Από την Κύπρο, το Cyprus University of Technology (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου).
Η συντονίστρια του προγράμματος, επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κατερίνα Δημητριάδου, δήλωσε: «Μέσα από αυτήν τη δράση το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει για δεύτερη φορά τη χαρά ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα να συντονίσει ένα Εντατικό Πρόγραμμα ERASMUS. Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι το θέμα του Προγράμματος θα αναδείξει τις ιστορικο-κοινωνικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της Δυτικής Μακεδονίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο (με διαλέξεις, εργαστήρια, επισκέψεις, επιτόπιες δράσεις, χρήση ΝΤ, δημιουργία ιστοσελίδας και παραγωγή ανάλογου υλικού), είναι φανερό ότι η ανάπτυξή του στη Φλώρινα είναι τιμή για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Το γεγονός της υλοποίησης του προγράμματος αυτού στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, που είναι δύσκολη για τον τόπο μας – αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη – αναδεικνύει τις δυνατότητες που φέρει ένα ελληνικό περιφερειακό Πανεπιστήμιο στη ΝΑ άκρη της Ευρώπης προκειμένου να συμβάλει στη προώθηση της γνώσης, της επικοινωνίας και της ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο, και μάλιστα σε πείσμα των καιρών».
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, τον Αρχαιολογικό Χώρο Αγίου Παντελεήμονα, το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΗ, έναν ατμοηλεκτρικό σταθμό και έναν υπό μετεγκατάσταση οικισμό, εκδρομή στην Βεργίνα και τέλος τριήμερη παραμονή στις Πρέσπες, όπου φοιτητές και καθηγητές θα κατασκηνώσουν, θα διανυκτερεύσουν δύο νύχτες και θα επισκεφτούν το Πληροφοριακό Κέντρο στον Άγιο Γερμανό, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον σπάνιο υδροβιότοπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου