Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Δημόσιες σχέσεις και εκκοσμίκευση....



Ένα ιδιαίτερα επικριτικό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας έκδοσης της πανελλήνιας ορθοδόξου ενώσεως «Ορθόδοξος Τύπος» για τους Μητροπολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα για αυτούς της Φλώρινας, της Καστοριάς και της Κοζάνης που αναμένεται να συζητηθεί. Διαβάστε το:

Πηγή: "Ορθόδοξος Τύπος"




6 σχόλια:

  1. ουαί υμίν εν Χριστώ αδελφοί!η εκκοσμίκευσις συνταράσσει τα θεμέλια της εκκλησίας μας!ΔΥΣΤΥΧΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το μακαριστό Καντιώτη μπορούσε κανείς να διαφωνήσει σε πολλά αλλά πρέπει να του αναγνωρισθεί η έλλειψη εκκοσμίκευσης με τα τραπεζώματα,τα συλλείτουργα και τις δημόσιες σχέσεις.Μετά την παραίτησή του άλλαξε η πολιτική του διαδόχου του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο γλυκύς και πράος,έστω και πιο κοσμοπολίτης Θεόκλητος, εκ Γρεβενών ορμώμενος,σίγουρα δεν είναι το όρος,ο ζηλωτής μαχητής Αυγουστίνος.
    Σίγουρα όμως διαπνέται από τις ίδιες αρχές και αξίες του κοινωνικού έργου της εκκλησίας, πρωτίστως (πανευματικού και υλικού),πατρικής στήριξης σε λαό και κοινωνία,με κάθε μέσο και τρόπο.Από την άλλη αποτελεί συνέχεια του ίδιου πρότυπου: Χριστός και Ελλάς.
    Aποτελεί όμως ικανό υψίπεδο, συνεχώς υψούμενο, ομού μετά της κοινωνίας συνυψουμένης, στην ίδια αρχική στόχευση,με την ίδια ζέση,διαπλάτυνσης και διεύρυνσης των κατακτήσεων,που μαζί κατακτήθηκαν τόσα χρόνια με τον μεγάλο Γέροντα.
    Θα φοβόμασταν μια εκκοσμίκευση από έναν νεοεισελθόντα αδοκίμαστο ιεράρχη, όχι όμως από τον εγνωσμένου διαμετρήματος εκκλησιαστικό τοπικό επικεφαλής,ζυγομετρημένο και ζυγοσταθμισμένο, πλήρους ευσέβειας και μόχθου, πνευματικού και κοινωνικού.
    Ενας Καντιωτικός συνεχίζει, αδελφοί, το έργο του Καντιώτη, ουχί έτερος.Σάρξ εκ σαρκός.
    Κι αν ξεγελάει η πραότης και η μειλιχιώτης,
    ας κοπιάσουν όσοι την εκλαμβάνουν ως τυχούσα εκπτωτική ψυχική,πνευματική ή πατριωτική ζέση.
    Ενας λαϊκός φιλοποίμην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αδελφός της τοπικής Εκκλησίας10 Δεκεμβρίου 2011 στις 2:05 π.μ.

    Αγαπητέ αδελφέ (λαϊκέ φιλοποίμην),
    ουδείς αμφιβάλει περί της ζέσεως και των χαρισμάτων του ποιμενάρχου μας π.Θεοκλήτου. Όμως φαινόμενα εκκοσμικεύσεως και δημοσίων σχέσεων δυστυχώς παρεισφρύουν εις το στενό του περιβάλλον. Αυτά οφείλει να ελέγξει και δυστυχώς δεν το πράττει...
    Με εγκάρδιους χαιρετισμούς
    Αδελφός της τοπικής Εκκλησίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σχόλιο στο διαδίκτυο που αφορά στις μητροπόλεις της Δυτικής Μακεδονίας είναι κατά βάση ορθό.Ειδικά για τη Φλώρινα περιγράφει την πραγματικότητα.Ποτέ δεν είναι αργά για τους αποδέκτες του σχολίου να μεταβάλλουν γραμμή πλεύσεως.Τα τέκνα Καντιώτου πρέπει να αποδείξουν ότι τηρούν την παρακαταθήκη του και στον τομέα της εκκοσμίκευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο δεσπότης της Φλώρινας έχει κάποια ηλικία.Δε γνωρίζω κατά πόσο έχει ακμαίες δυνάμεις για να συνεχίσει να διοικεί τη μητρόπολη.Αναμφίβολα πρόκειται για ηθικό και αφιλοχρήματο κληρικό αν και δεν κινείται δυστυχώς στα χνάρια του προκατόχου του.Επίσης και οι συνεργάτες του όπως π.χ. ο πρωτοσύγγελός του είναι ηθικοί και αφιλοχρήματοι παρόλο που έχουν εισαγάγει την εκκοσμίκευση στην τοπική εκκλησιαστική ζωή.Καλό θα είναι ο μητροπολίτης να σκεφθεί σοβαρά την παραίτησή του λόγω ηλικίας.Όπως ο προκάτοχός του παραιτήθηκε επειδή τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του έτσι κι αυτός αφού ζυγίσει τις δυνάμεις του και αναλογισθεί τις ευθύνες του έναντι του ποιμνίου του να πράξει ανάλογα.Έτσι δεν θα του αποδίδονται και ευθύνες για πράξεις ή παραλείψεις συνεργατών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή