Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Εις το επανειδείν....

Τις προάλλες έλαβα το φύλλο διακοπής μισθοδοσίας από την Κοζάνη και το πρόγραμμα των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη. Τίτλοι τέλους λοιπόν για το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών της Φλώρινας
μετά από 13 χρόνια λειτουργίας. Όσο και να μην είσαι προληπτικός...
Φταίει άραγε μόνο το σχέδιο «Αθηνά» ή μήπως ήταν απλά η ληξιαρχική πράξη θανάτου ενός τμήματος που αντιμετώπιζε σοβαρά και άλυτα προβλήματα. Φταίνε μόνο οι επιλογές του Υπουργείου ή έγιναν και αλλεπάλληλα λάθη στην πορεία με κορυφαίο ίσως τη μη στήριξη της ύστατης προσπάθειας της Διοικούσας να σώσει το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο. Έχω άποψη, αλλά δεν έχει πλέον νόημα ο καταλογισμός ευθυνών.
Ως οικονομολόγος αντιλαμβάνομαι τις επιπτώσεις της αποχώρησης του ΤΒΣ για την  οικονομία και την κοινωνία της Φλώρινας Δεν κρύβω ότι η μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη με εξυπηρετεί οικονομικά, οικογενειακά και επιστημονικά. Δεν μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω και το τι οφείλω στη Φλώρινα και στους ανθρώπους που τόσα χρόνια μας στήριξαν και να φύγω σαν κλέφτης. Απλά αντί αντίο προτιμώ να πω ευχαριστώ και στο επανειδείν.
 Χρήστος Νίκας
Αναπληρωτής Καθηγητής
Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών
και  Ανατολικών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

5 σχόλια:

  1. εις το επανειδήν, έισαι από τους πολλούς καθηγητές που πρόσφεραν πραγματικά στη Φλώρινα και τους φοιτητές του τμήματος,χωρίς να κοιτάξεις την προσωπική σου προβολή και να εκπληρώσεις τις φιλοδοξίες σου όπως υπήρξε και υπάρχει δυστυχώς μια μικρή μειοψηφία καθηγητών. καλή τύχη σε όλους τους άξιους καθηγητές μου που πέρα από το υψηλό πεδίο οικονομικών και πολιτικών γνώσεων που παρείχαν, διεύρυναν και κατέδειξαν έναν άλλο οπτικό ορίζοντα σχέσεων των Βαλκανίων, της Ευρώπης, του κόσμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι καθηγητές που, από το 2003 πολεμάνε να μεταφέρουν το τμήμα στην Θεσσαλονίκη, με νύχια και με δόντια έρχονται τώρα να μιλήσουν για την Φλώρινα. Να σας ρωτήσω κάτι: Όταν εκλεχτήκατε καθηγητής δηλώσατε υπεύθυνα ότι θα μένατε μόνιμα στην Φλώρινα, γιατί κανένα σας, εκτός ενός που έμεινε και ενός Φλωρινιώτη, όλοι οι άλλοι μένατε Θεσσαλονίκη??????

    Ντροπή σας, που έχετε το θράσος και γράφετε και επιστολές ευχαριστίας με τίτλο “ Εις το επανειδείν....” εσείς που ρίξατε μαύρη πέτρα φεύγοντας.

    Ένας τέως φοιτητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίο...Το είδαμε κι αυτό. Οι καθηγητές που έγραψαν τις περισσότερες ώρες διδασκαλίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα αυτό, αυτοί που δεν αρνήθηκαν ποτέ συμμετοχή σε ό,τι τους ζητήθηκε, και δεν ενδιαφέρονταν μόνο για τις δημόσιες σχέσεις, αυτοί που έχουν εκπροσωπήσει άξια το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στο εξωτερικό, αυτοί λοιδωρούνται ως οι υπεύθυνοι της μετακόμισης του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών.

    Αυτοί που κατηγορούνται ότι έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους, αλλά ω του θαύματος!!! ακόμη κι αυτό το καλοκαίρι βρίσκονταν στη Φλώρινα τιμώντας τους Φλωρινιώτες που τους κάλεσαν και πάλι και όχι μόνο για κοινωνικούς λόγους.

    Και για να τελειώσει η υπόθεση με την μόνιμη εγκατάσταση στη Φλώρινα.... Το 2004-2005 8 καθηγητές του ΤΒΣ και μερικοί από το Νηπιαγωγών και το Παιδαγωγικό ζήτησαν επίσημα από τον τότε αντιδήμαρχο υπεύθυνο για τις σχέσεις με το Πανεπιστήμιο κίνητρα μόνιμης εγκατάστασης παρόμοια με εκείνα που ίσχυσαν σε άλλες επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας που φιλοξενούν πανεπιστημιακές σχολές. Η απάντηση ακόμη αναμένεται...

    Βλασίδης Βλάσης

    υστ. Όσο με αφορά προσωπικά η σχέση μου με τη Φλώρινα δεν ξεκίνησε με την έλευσή μου στο Πανεπιστήμιο. Ούτε και πρόκειται να τερματιστεί τόσο εύκολα. θα τα ξαναπούμε τόσο στον Αριστοτέλη, όσο και στις τοπικές εκδηλώσεις το χειμώνα.

    Βλάσης Βλασίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχάς να σας συγχαρώ κ. Βλασίδη για την επώνυμη απάντησή σας αλλά επιτρέψτε μου να κρατήσω την ανωνυμία μου λόγο της παρελθοντικής μου σχέσης με το τμήμα.

    Απαντώντας στα λεγόμενά σας να διαφωνήσω, έντονα, με την συμμετοχή των καθηγητών σε εκδηλώσεις και δρώμενα της τοπικής κοινωνίας, πλην ελαχίστων 2 τον αριθμό μεταξύ αυτόν και εσείς. Όλοι οι άλλοι ήταν πάντοτε απόντες (ούτε καν δημόσιες σχέσεις) δεν τους γνώριζε κανένας στην Φλώρινα γιατί δεν ήταν ποτέ στην Φλώρινα! Όσο για την επίσκεψη (ελαχίστων 2 πάλι) αυτό το καλοκαίρι ήταν κυρίως από προσκλήσεις τοπικών κατοίκων.

    Όσο αφορά την αγάπη των καθηγητών για το τμήμα, θυμίστε μου σας παρακαλώ πόσοι καθηγητές από την αρχή της δημιουργίας του τμήματος μέχρι και την συγχώνευσή του μετατέθηκαν σε άλλα τμήματα, κυρίως στην Θες/νίκη? Περίπου 10 μήπως????? Μόνο το 2005 που ο αριθμός ήταν 8 είχαν μετατεθεί 3!!! Όλοι είχαν το τμήμα σαν προθάλαμο του Αριστοτελείου!

    Επίσης γιατί οι καθηγητές πανεπιστημίου να ζητάνε από τον αντιδήμαρχό κίνητρα μόνιμης εγκατάστασης? Είστε άνθρωποι κάποιου άλλου θεού εσείς? Δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι καθηγητές (σχολείων), οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι όταν προσλαμβάνονται ή μετατίθενται ζητάνε από τους αντιδημάρχους διευκολύνσεις? Δεν σας φτάνουν οι διευκολύνσεις που σας δίνει το Υπουργείο όπως το να αποσπάτε η σύζυγος σας όπου είστε εσείς και άλλα πολλά??? Και σε τελευταία περίπτωση όταν εκλεχτήκατε δηλώσατε ότι θα κατοικείτε στον τόπο εργασίας σας, γιατί ήταν όρος του διορισμού σας ΣΩΣΤΑ?????

    Ολοκληρώνοντας δεν θα ήθελα να διαξιφιστώ άλλο με σας, κ. Βλασίδη, γιατί είστε από τους ελάχιστους καθηγητές που τιμώ, σέβομαι και αγαπώ.

    Ένας τέως φοιτητής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. AΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ. ΣΤΑΘΗ ΝΑ ΛΕΣ ΣΥΝΑΧΕΙΑ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΟΝ ΣΤΕΝΟ ΣΟΥ ΚΥΚΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή