Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Ταξιδεύοντας με το νου και την ψυχή για έναν αειφόρο τουρισμό

Το ΚΠΕ Βεύης Φλώρινας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Αρχανών-Ρούβα-Γουβών  και στο πλαίσιο του Έργου «Δράσεις Δια βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» διοργάνωσε τριήμερο επιμορφωτικό
σεμινάριο από την Παρασκευή 2 Μαΐου έως την Κυριακή 4 Μαΐου. Το σεμινάριο είχε τίτλο «Ταξιδεύοντας με τον νου και την ψυχή…για έναν αειφόρο τουρισμό» και απευθυνόταν σε 100 εκπαιδευτικούς από διάφορα μέρη της χώρας. Στόχοι του ήταν η ανάδειξη καλών πρακτικών σε θέματα εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων για την ανάπτυξη του τουρισμού στη βάση της αειφόρου ανάπτυξης , καθώς και η ανάδειξη του ρόλου των ΚΠΕ στην εκπαίδευση για τον αειφόρο τουρισμό στη χώρα μας . Ταυτόχρονα  το συγκεκριμένο σεμινάριο εγκαινίασε τη συνεργασία δύο ΚΠΕ  γεωγραφικά απομακρυσμένων και με διαφορετικό φυσικό, πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Οι εργασίες της πρώτης μέρας πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του Αριστοτέλη στην πόλη της Φλώρινας. Αρχικά, την εκδήλωση χαιρέτισε  η κ. Ξυλόκοτα Τασία, Αναπληρώτρια Διευθύντρια  ΣΕΠΕΔ του ΥΠΑΙΘ και ο κ. Νώτας Παναγιώτης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας. Ο κ. Νίκος Νάνης, Υπεύθυνος του Κ.Π.Ε. Βεύης Φλώρινας και η κ. Μαρία Σφακιανάκη, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών, καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκαν στη συνεργασία των δύο Κέντρων και στους στόχους του συγκεκριμένου σεμιναρίου.
Ακολούθησαν εισηγήσεις σχετικές  με τον μαθητικό τουρισμό και την περιβαλλοντική εκπαίδευση, το γεωφυσικό περιβάλλον στην περιοχή της Φλώρινας, τις προοπτικές εναλλακτικού τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία, τους τρόπους διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς ως άξονα τουριστικής ανάπτυξης και τον εναλλακτικό τουρισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος.
Τη δεύτερη μέρα οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν την περιοχή των Πρεσπών , τα χωριά Άγιο Γερμανό, Λαιμό, Πύλη ,Ψαράδες και το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, όπου ξεναγήθηκαν στην ομώνυμη βασιλική. Μέσα από διαδρομές στη φύση, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εισηγήσεις είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το ευαίσθητο οικοσύστημα των Πρεσπών, την πλούσια βιοποικιλότητα, την ιστορία  της περιοχής, ενώ ενημερώθηκαν για το ρόλο των φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων  που δραστηριοποιούνται στις Πρέσπες.
Την Κυριακή 4 Μαΐου οι εκπαιδευτικοί πήραν μέρος στο παιχνίδι του χαμένου θησαυρού, ένα βιωματικό εργαστήριο  μέσα από το οποίο οι συμμετέχοντες  ανακάλυψαν  βασικά σημεία ενδιαφέροντος  και γνώρισαν καλύτερα  την πόλη της Φλώρινας. Η διαδρομή περνούσε και μέσα από το περιαστικό δάσος στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα και κατέληγε στην ελληνιστική πόλη . Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με  συμπερασματική συζήτηση και αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε στον Αριστοτέλη.
Ο Υπεύθυνος και τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Βεύης Φλώρινας θα ήθελαν να ευχαριστήσουν  την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας και τους Δήμους Φλώρινας και Πρεσπών για την οικονομική υποστήριξη  του σεμιναρίου, το ΔΣ του Αριστοτέλη για την ευγενική παραχώρηση των χώρων του Αριστοτέλη, καθώς και τη Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας.  Ευχαριστίες οφείλουμε στην Υπεύθυνη και στα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Αρχανών-Ρούβα-Γουβών για την άψογη συνεργασία στην προετοιμασία και στην υλοποίηση του τριήμερου σεμιναρίου. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλους τους εισηγητές για τις πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς, που χωρίς την ενεργητική συμμετοχή τους θα ήταν αδύνατη η επιτυχημένη διεξαγωγή του σεμιναρίου.
O Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βεύης Φλώρινας

Νίκος Νάνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου