Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Πρόταση για την Πρέσπα που μας αξίζει

Συνδημότισσες και συνδημότες,
η νέα αυτοδιοικητική κίνηση «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΣΠΑ» με αίσθημα ευθύνης καταθέτει προγραμματικές θέσεις, που αποτελούν τη βάση για την αλλαγή πορείας στο Δήμο Πρεσπών και την έξοδο  από το τέλμα της κρίσης.
Βασισμένο στη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και τη διαφάνεια, γιατί πιστεύουμε ότι ο καθένας μας είναι σημαντικός και μπορεί να συνεισφέρει και όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Με στόχο τη βιώσιμη ευημερία των Δημοτών, με το Δήμο σε ρόλο καταλύτη
Με σχέδιο για ένα Δήμο Πρεσπών με πρώτης τάξης υπηρεσίες, κοινωνική αλληλεγγύη και συμμετοχή, όπου η προστασία του περιβάλλοντος θα δίνει ευκαιρίες για όλους και ιδίως για τους νέους και τις νέες, που είναι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο που έχουμε.
Παναγιώτης Πασχαλίδης
Υποψήφιος Δήμαρχος Πρεσπών

Διοίκηση & Διαφάνεια
Η ποιότητα της διοίκησης από πρόβλημα του Δήμου Πρεσπών μπορεί να γίνει πλεονέκτημα.
Ένας μικρός Δήμος σαν τον δικό μας έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί με πλήρη και διαρκή συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων. Ταυτόχρονα να είναι νοικοκυρεμένος, χωρίς χρέη και να ασκεί τις αρμοδιότητες του αποτελεσματικά.
Ίδρυση και ενεργοποίηση εισηγητικών προς το Δημοτικό Συμβούλιο επιτροπών από εκπροσώπους φορέων και δημότες, για τους βασικούς άξονες πολιτικής του Δήμου.
  • την αγροτική ανάπτυξη,
  • τον εναλλακτικό τουρισμό,
  • την παιδεία,
  • τον πολιτισμό και τον αθλητισμό,
  • το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Επίσης, συγκρότηση Επιτροπής Διαβούλευσης για τη διαμόρφωση των στρατηγικών αποφάσεων (επιχειρησιακό σχέδιο, τεχνικό πρόγραμμα, προϋπολογισμός) το Δήμου. Όλες οι επιτροπές θα έχουν κανονισμό λειτουργίας, υπέυθυνους και θα δίνουν τακτικά απολογισμό στο ΔΣ για το έργο τους.
Η Νέα δημοτική αρχή θα δώσει τέλος στις αδιαφανείς αναθέσεις έργων και προμηθειών ψηφίζοντας αναλυτικές διαδικασίες εφαρμογής του κανονισμού προμηθειών  που θα εξασφαλίζουν  ανταγωνιστικά αποτελέσματα  σε κάθε περίπτωση. Ο υποψήφιος δήμαρχος δεσμεύεται να μην είναι μέλος της οικονομικής επιτροπής.
Διαφάνεια παντού, στη λήψη αποφάσεων, στον τρόπο εκτέλεσης των έργων, στις επιλογές που αφορούν το μέλλον όλων μας…
Η αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας έχει αιχμή του δόρατος τα φασόλια Πρεσπών, όμως δεν πρέπει να την περιορίζουμε σ’ αυτό. Τα μοναδικής ποιότητας κτηνοτροφικά μας προϊόντα, τα ψάρια των λιμνών και άλλα προϊόντα, όπως αρωματικά φυτά, μανιτάρια κλπ μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους.
Πρώτο μέλημα είναι η υλοποίηση του μεγάλου έργου της στάγδην άρδευσης της λεκάνης των Πρεσπών.
Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η αγροτική οδοποιία όπου απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις με τεχνικά έργα.
Ταυτόχρονα ο Δήμος πρέπει να προωθήσει τη συλλογικότητα, μέσω του υφιστάμενου και άλλων συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.
Η εφαρμογή ενιαίας πολιτικής για τη συσκευασία των προϊόντων στην Πρέσπα και συλλογική διαπραγμάτευση της τιμής των φασολιών, θα ισχυροποιήσει της διαπραγματευτική θέση των αγροτών μας. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε συμφωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για διενέργεια ελέγχων με στόχο τον περιορισμό της μάστιγας των «ελληνοποιήσεων».
Άμεσες παρεμβάσεις απαιτούνται και στην κτηνοτροφία, όπως:
  • Διαμόρφωση και ενεργοποίηση σχεδίων διαχείρισης των βοσκοτόπων
  • Δημοτικές κτηνοτροφικές υποδομές (ποτίστρες, δρόμοι πρόσβασης, διαχείριση αποβλήτων).
  • Στήριξη ομάδων κτηνοτρόφων που θα παράγουν μεταποιημένα προϊόντα (γάλα, τυρί, σφάγια), πολλαπλασιάζοντας τα έσοδά τους.
Η αλιεία μπορεί να στηριχθεί με συλλογική διαπραγμάτευση και προώθηση των ψαριών μας στις αγορές.
Τέλος, ο δασικός μας πλούτος μπορεί να εξασφαλίσει θέρμανση για όλους τους Πρεσπιώτες και αξιόλογο εισόδημα σε πολλούς συμπολίτες μας ενώ ταυτόχρονα θα προστατεύονται τα μοναδικά δάση των Πρεσπών.
Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τουρισμό. Η Πρέσπα έχει μετατραπεί από τουριστικό προορισμό σε αξιοθέατο! Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά:
  • Δικτύωση ξενώνων και επιχειρήσεων εστίασης με στόχο την υποδοχή ομάδων τουριστών.
  • Δημιουργία δικτύου επισκέψιμων χώρων πολιτισμού.
  • Προβολή χώρων διάθεσης τοπικών προϊόντων για τους επισκέπτες.
  • Προώθηση τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη μοναδική φύση και τον πολιτισμό των Πρεσπών. Ο επισκέπτης που γνωρίζει τον τόπο είναι ικανοποιημένος και θα ξαναέρθει!
  • Δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων (διαμονή, διατροφή, δραστηριότητες).
  • Σεμινάρια και δράσεις βελτίωσης ποιότητας τουριστικού προϊόντος.
Πέρα από τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό μπορούμε να εγκαταστήσουμε στη βάση συνεταιριστικού χαρακτήρα ήπια μεταποίηση προϊόντων της Πρέσπας, όπως βότανα και αρωματικά φυτά, καλλυντικά, αποξηραμένα μανιτάρια κλπ. Τα προϊόντα αυτά όπως και είδη χειροτεχνίας/οικοτεχνίας συμπληρώνουν το τουριστικό μας προϊόν και δημιουργούν έσοδα και ευκαιρίες απασχόλησης.
Σκοπεύουμε να δώσουμε τέλος στην απραξία και την υστέρηση στην αξιοποίηση διαθέσιμης χρηματοδότησης, όπως το «Εξοικονομώ», που αποτελούν ίσως την τελευταία μεγάλη ευκαιρία της περιοχής για αναβάθμιση των υποδομών μας. Άμεσοι στόχοι μας είναι:
  • Ενεργειακή αναβάθμιση όλων των σχολείων μας, για εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης.
  • Συντήρηση των υποδομών, τόσο στα σχολικά κτίρια όσο και στις αυλές.
  • Παρεμβάσεις για την έγκαιρη επαρκή στελέχωση των σχολείων μας.
  • Διεύρυνση του ρόλου του Δήμου στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις ΠΡΕΣΠΕΣ για να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα του θεσμού και να διατηρήσουμε τα σημαντικά του οφέλη για τον τόπο.
  • Λειτουργία Βυζαντινής Συλλογής Αγίου Γερμανού, με διαμόρφωση του χώρου βάσει μουσειολογικής μελέτες και λειτουργία εργαστηρίου συντήρησης φορητών μνημείων της διασυνοριακής περιοχής.
  • Οργάνωση εκδηλώσεων πολιτισμού για τα παιδιά των Πρεσπιωτών που ζουν σε άλλες περιοχές. Να φέρουμε κοντά μας τους δικούς μας ανθρώπους!
  • Οργάνωση της γιορτής φασολιού - τσιρονιού σε νέα βάση, με παράλληλες εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για την προβολή των τοπικών μας προϊόντων και της Πρέσπας.
  • Πολιτιστική καλλιέργεια και δημιουργία για τους κατοίκους, ιδίως τους νέους και τα παιδιά, με σημείο αναφοράς την ανακαινισμένη βιβλιοθήκη του Λαιμού και δράσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας, σεμινάρια, μαθήματα κ.α.
  • Δημιουργία γηπέδων 5 Χ 5 και συντήρηση γηπέδου ποδοσφαίρου.
  • Διοργάνωση σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων και γεγονότων στο Πατουλίδειο.
Ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμικού μας πλούτου είναι η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά. Με ενεργητικές πολιτικές και αξιοποίηση Ευρωπαϊκών πόρων αντιστρέφουμε την πορεία με ανάδειξη της τοπικής αρχιτεκτονικής και των παραδοσιακών υλικών (πέτρα, πλιθί) σε σύγχρονο πλαίσιο, τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και στις ιδιωτικές κατοικίες.
Διεκδικούμε δημόσια, ισότιμη, υψηλής ποιότητας και δωρεάν υγειονομική φροντίδα για την Πρέσπα. Στοχεύουμε
  • στη μόνιμη στελέχωση Πολυιατρείου Πρεσπών και λειτουργία του σε 24ωρη βάση 7 μέρες την εβδομάδα.
  • Ενίσχυση του εξοπλισμού και διεύρυνση των υπηρεσιών με χρήση τηλεματικής ιατρικής. Έμφαση στην ενεργή προληπτική ιατρική, κυρίως για ηλικιωμένους και παιδιά.
  • Βελτίωση της λειτουργίας των Αγροτικών Ιατρείων με τακτικότερες επισκέψεις των ιατρών.

Παράλληλα, απαντούμε στην κρίση στηρίζοντας αυτούς που πλήττονται περισσότερο.
  • ενίσχυση των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι,
  • εξασφάλιση ενός επαρκούς επιπέδου κάλυψης βασικών αναγκών για όλους (Κοινωνικό Παντοπωλείο, αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων για διανομή δωρεάν τροφίμων ποιότητας)
  • Ενίσχυση πρωτοβουλιών νέων που θα θελήσουν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις, ιδίως κοινωνικές συνεταιριστικές, αξιοποιώντας τις σπουδές, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Καθημερινότητα
Η βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών είναι ένα στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε στην Πρέσπα.
Η αποκομιδή των σκουπιδιών πρέπει να βελτιωθεί, παράλληλα με εφαρμογή της ανακύκλωσης, που θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τα έξοδα και στην Πρέσπα έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Επίσης, προοδευτικά, με καθαρισμούς σε δρόμους, ρέματα και κοινόχρηστους χώρους να εξαλείψουμε τη ντροπή των σκουπιδιών που σήμερα βρίσκονται παντού!
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι τα μπάζα, που θα λύσουμε με χωροθέτηση και διαμόρφωση χώρου απόθεσης αδρανών υλικών.
Η οργάνωση του αποχιονισμού με επαρκείς ποσότητες αλατιού, έγκαιρη προετοιμασία μηχανημάτων και οργάνωση σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να λειτουργούμε απρόσκοπτα όλο το Χειμώνα.
Ένα πάγιο αίτημα της περιοχής είναι η καθημερινή τακτική και ευέλικτη συγκοινωνία με τη Φλώρινα, με ανταπόκριση προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Θα λύσουμε το πρόβλημα σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ ή εξαντλώντας τις δυνατότητες του Δήμου.
Υποδομές
Για τη βελτίωση των υποδομών της Πρέσπα δεν είναι αρκετές οι γραφικότητες και οι απειλές της μπουλντόζας, αλλά απαιτείται οργανωμένη δουλειά, καλύτερη διαχείριση των πόρων και διεκδίκηση περισσότερων.
Ο δρόμος Φλώρινας – Πρέσπας είναι άλλη μία χαμένη ευκαιρία της περιόδου που τελειώνει. Με παρεμβάσεις μας στοχεύουμε στην ολοκλήρωση των μελετών ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή το συντομότερο δυνατό με χρηματοδότηση του ΣΕΣ 2014 – 2020.
Η Πρέσπα δεν αντέχει άλλες χαμένες ευκαιρίες!
Απαιτείται μία μεγάλη και συνολική παρέμβαση για το εσωτερικό οδικό δίκτυο του Δήμου Πρεσπών, τόσο σε ότι αφορά στις προσβάσεις στα χωριά όσο και τους εσωτερικούς δρόμους, με άσφαλτο ή πλακόστρωτα.
Στον νευραλγικό τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης στόχοι μας είναι αφενός η αξιοποίηση των νερών από τους ορεινούς μας όγκους και όχι από γεωτρήσεις, οπότε θα εξοικονομήσουμε χρήματα και θα απολαμβάνουμε ποιοτικότερο νερό και αφετέρου η επεξεργασία των λυμάτων όλης της Πρέσπας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και την προστασία του μοναδικού φυσικού μας περιβάλλοντος.
Εθνικό Πάρκο Πρεσπών
Η προστασία και ανάδειξη του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος των Πρεσπών είναι υπόθεση όλων μας. Σήμερα έχει αφεθεί στις περιβαλλοντικές οργανώσεις…
Ο Δήμος, σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που διαθέτουν την τεχνογνωσία, οφείλει να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες έτσι ώστε η προστασία του περιβάλλοντος να μην είναι περιορισμός, αλλά αναπτυξιακή προοπτική.
Επί αιώνες η φύση λειτουργεί συμπληρωματικά με τον άνθρωπο. Με σύγχρονους τρόπους μπορούμε να προστατέψουμε το φυσικό μας περιβάλλον και παράλληλα να δημιουργήσουμε νέες οικονομικές δραστηριότητες.
Τα σύνορα που χωρίζουν την Πρέσπα στα τρία είναι κατάρα κι ευλογία ταυτόχρονα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την ανακήρυξη της περιοχής σε Διασυνοριακό Πάρκο ήρθε η ώρα ο Δήμος Πρεσπών να μετατρέψει το σημερινό μειονέκτημα σε πλεονέκτημα αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει αυτή η πραγματικότητα.
Ο Δήμος Πρεσπών πρέπει να ξεκινήσει έναν συστηματικό διάλογο με τους όμορους Δήμους στις γειτονικές χώρες για τα κοινά προβλήματα και τα κοινά ενδιαφέροντα. Οι φυσικοί πόροι που μοιραζόμαστε με τους γείτονες, και ιδιαίτερα τα νερά και τα δάση, χρειάζονται προστασία και σωστή διαχείριση που μόνο μέσα από μια τέτοια συστηματική συνεργασία και προσέγγιση μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Επίσης, ο Δήμος Πρεσπών πρέπει να ενεργοποιηθεί και να βρει όλους τους δυνατούς συμμάχους στην προσπάθεια να ανοίξει η συνοριακή διάβαση του Λαιμού, θα μετατρέψει την Πρέσπα σε διεθνή τουριστικό προορισμό με μεγάλη δυναμική.
Η περιοχή Πρεσπών μπορεί να γίνει πρότυπο διασυνοριακής συνεργασίας που φέρνει απτά αποτελέσματα και μετατρέπει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
Η αξέχαστη Μελίνα είχε πει ότι «Η Ελλάδα αρχίζει από την Πρέσπα». Δυστυχώς όλοι εμείς που ζούμε εδώ βιώνουμε το αντίθετο, καθώς η γεωγραφική απομόνωση λόγω του οδικού δικτύου, οι ελλιπείς υποδομές στην υγεία και τις καθημερινές μας ανάγκες και η ανυπαρξία κεντρικής στρατηγικής για την τοπική ανάπτυξη δείχνουν ότι εδώ τελειώνει η Ελλάδα…
Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να περιμένουμε τους άλλους.
Πρέπει να πάρουμε το μέλλον του τόπου στα χέρια μας

Όλοι μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου