Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Φλώρινας: Περί Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου και άλλων δαιμονίων

Το Τεχνικό Πρόγραμμα της δημοτικής αρχής έρχεται να διαχειριστεί την ένδεια με τάσεις εξαθλίωσης πλέον, που επιβάλλει η κεντρική διοίκηση στους φορείς της. Αυτή τη φορά βέβαια μιλάμε και για τη βαριά σκιά του τρίτου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που
καταγράφεται ως η επιτομή της προσκυνημένης αριστεράς, μαζί φυσικά με τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, που το ψήφισαν και κάνουν τις «μωρές παρθένες» για το έγκλημα.
Οι Δήμοι, οι Περιφέρειες αποτελούν το μακρύ χέρι του κράτους και ή δέχεσαι ως αιρετός να το αντιπαλέψεις, να του δημιουργήσεις προβλήματα, ή μετατρέπεσαι σε υπαλληλικό του προσωπικό, ασχέτως καλών προθέσεων που ενδεχομένως να υπάρχουν, αλλά στην πολιτική δε χωράνε προθέσεις, αλλά πράξεις.
Η σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση στους Δήμους της χώρας, αποτυπώθηκε με την πρόσφατη απόφασή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ για τους προϋπολογισμούς των Δήμων, έτσι καλούμαστε να προϋπολογίσουμε τα έσοδά μας για το 2017, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει με την φετινή χρονιά και τι χρήματα τελικά θα λάβουμε.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία στην σύνταξη των προϋπολογισμών για την επόμενη χρονιά, ενώ είναι δύσκολο και το κλείσιμο για το 2016.
Θεωρούμε ότι ουδείς διαφωνεί πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στην λειτουργία της, γεγονός για το οποίο σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει τα αίτια του στην υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος.
Η μείωση των πόρων μας την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60% και οι συνεχείς μνημονιακές και μη αναφορές για περαιτέρω περικοπές, έχουν φέρει τους δήμους σε απελπιστική οικονομική ανέχεια.
Πλησιάζουμε στο τέλος του χρόνου και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων μέχρι το 2009. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων, που πρέπει να αρχίσουν να αποδίδονται από το 2017 και τα οποία είναι 10 δισ. € τουλάχιστον.
Στα πλαίσια αυτά καλούμαστε να ψηφίσουμε το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Φλώρινας, που είναι ο προάγγελος του Προϋπολογισμού του 2017.
Έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα τεχνικό πρόγραμμα λιτότητας συνολικού ύψους 3.992.713,01 ευρώ. Ένα τεχνικό πρόγραμμα που περιέχει 121 έργα από τα οποία τα 55 είναι νέα έργα και προϋπολογίζονται στα 2.718.301,17 ευρώ !
Είναι όμως αναπτυξιακό το νέο τεχνικό πρόγραμμα, απαντάει στις λαϊκές ανάγκες ;
Βλέπουμε ότι τα μισά και παραπάνω έργα είναι συνέχεια των περσινών, δηλαδή ανακύκλωση έργων που δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Η πλειοψηφία των έργων αυτών αποτελεί τυπική υποχρέωση του δήμου για συντήρηση ηλεκτροφωτισμού, επέκταση δημοτικού φωτισμού, έργα οδοποιίας και συντήρησης – αποκατάστασης των δρόμων μέσα στα όρια του δήμου, έργα για μερεμέτια στα σχολικά κτίρια, αποκατάσταση στεγών, Διαχειριστικές μελέτες Δημοτικών Δασών. Είναι έργα που δεν μπορεί παρά να γίνουν και αποτελούν αυτονόητη υποχρέωση του δήμου και κάθε δήμου.
Βλέπουμε το ίδιο προτεινόμενο έργο να σπάει σε περισσότερο από έναν κωδικούς. Παρατηρούμε τη μικρή χρηματοδότηση για συντήρηση σχολικών μονάδων και για τις ανάγκες των σχολείων ενώ γινόμαστε μάρτυρες στις Επιτροπές των συνεχών παραπόνων για μικρή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Για την ανάπλαση της περιοχής και τον καθαρισμό της κοίτης του Σακουλέβα προβλέπονται πάνω κάτω τα ίδια κονδύλια και από νέα έργα μόνο ένα την κατασκευή πεζογέφυρας! Για την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων μια από τα ίδια, γινόμαστε μάρτυρες μιας στασιμότητας, έχουμε κολυμβητήριο και δεν έχουμε!
Βλέπουμε οριοθέτηση και διευθέτηση της κοίτης ρεμάτων αλλά δεν βλέπουμε πως αυτή η διευθέτηση θα μπορούσε με την κατασκευή φραγμάτων – λιμνοδεξαμενών ως νέα έργα να μπουν στην υπηρεσία των αγροτών – κτηνοτρόφων του Δήμου και να μην αφαιμάζεται ο υπόγειος υδάτινος πλούτος, ώστε να αναπτυχθεί και ο πρωτογενής τομέας στο Δήμο μας.
Βλέπουμε διάνοιξη αγροτικών και δασικών δρόμων και την αποψίλωσή τους, όμως πουθενά δεν βλέπουμε έργα αντιπυρικής προστασίας.
Είμαστε από τους δήμους με τη μεγαλύτερη βροχόπτωση, με πάρα πολλούς υδάτινους πόρους αλλά δεν βλέπουμε στο τεχνικό πρόγραμμα κανένα αναπτυξιακό έργο της ΔΕΥΑΦ. Οι ανάγκες του δήμου μεγαλώνουν όμως με μια τριήμερη βροχή, με την σχετική καλοκαιρινή ανομβρία έχουμε διακοπές νερού. Υπάρχουν εγκαταστάσεις που πρέπει να ανακατασκευστούν;  που πρέπει να επισκευαστούν ; Υπάρχει ανάγκη για κατασκευή νέου υδραγωγείου; Ποιος θα απαντήσει σε αυτά; πως θα γίνουν νέα έργα χωρίς κονδύλια; Εμείς προτείνουμε ως έργο την κατασκευή νέου ή και εφεδρικού υδραγωγείου με κατασκευαστή τον ίδιο τον δήμο ή το αρμόδιο υπουργείο.
Υπάρχει ανάγκη για νέο πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης, για επέκταση του σχεδίου πόλεως, αλλά δεν υπάρχει πουθενά στο τεχνικό πρόγραμμα. 
Υπάρχει ανάγκη για υποδομές υγείας που να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες του δήμου, η κατάσταση των υφιστάμενων υποδομών υγείας παραμένει απαράδεκτη, ωστόσο καμία πρόνοια δεν υπάρχει για τις υποδομές αυτές.
Ακόμα και η αισθητική ανάπλαση της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων είναι πίσω από τη σύγχρονη ανάπτυξη και ανάγκες. Έχουμε έργα που γίνονται και ξαναγίνονται όπως η πλατεία Γ. Μόδη αλλά αισθητικά παραμένουν στα ίδια χάλια. Υπάρχουν ανάγκες για πεζοδρόμια για να μην περπατούν οι πολίτες στους δρόμους.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου, αποδεικνύει έναν φαύλο κύκλο έργων ώστε από χρονιά σε χρονιά να εγγράφονται ξανά και ξανά τα έργα και μάλιστα τα υπόλοιπά τους να παρουσιάζονται και ως νέα έργα, δεν ανταποκρίνεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με έργα ουσίας υπέρ των λαϊκών αναγκών, περιλαμβάνει πλήθος έργων που θα ανατεθούν χωρίς δημοπρασία χωρίς να γίνεται αντιληπτή η αδυναμία κοινής δημοπράτησης, ανακυκλώνει την λογική του Δήμου – Επιχείρησης που αναθέτει έργα σε ιδιώτες χωρίς να υπάρχει καμία προώθηση της δυνατότητας εκτέλεσης έργων με δικό του προσωπικό, ανοίγει τον δρόμο – κατά τις κυβερνητικές επιταγές – σε εκχώρηση λειτουργιών του δήμου στο ιδιωτικό κεφάλαιο. 
Γι αυτό και το τεχνικό σας πρόγραμμα είναι πρόγραμμα επέκταση του 3 μνημονίου, προάγγελος του προϋπολογισμού σας, παιδί κι αυτό της συνεχιζόμενης φτώχειας του λαού προς δόξα της κερδοφορίας της ολιγαρχίας του πλούτου.
-Διεκδικούμε πάγια και γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Διεκδικούμε τα παρακρατημένα χρήματα στο Δήμο μας.
-Διεκδικούμε να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%, ώστε ο δημόσιος κορβανάς να έχει χρήματα.
-Διεκδικούμε αυτή τη στιγμή τα λεφτά που μας αρπάζουν μέσα από διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ και λοιπά, ώστε οι δημόσιοι πόροι να μπορέσουν να λειτουργήσουν.
Και λέμε ότι οι άξονες που θα πρέπει να στηριχτούν είναι:
•Αγροτική ανάπτυξη
•Εκπαιδευτική πολιτική
•Υγεία - Πρόνοια
•Αντιπλημμυρική - αντισεισμική θωράκιση και
•Πρόγραμμα που θα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ενιαία, που θα ενισχύει τις πολιτιστικές υποδομές σε όλα τα διαμερίσματα, σε όλα τα χωριά και δε θα ανακατανέμει τη φτώχεια και τη μιζέρια.
Για όλους αυτούς τους λόγους, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα, απεναντίας καλούμε όλους τους δημότες της Φλώρινας, όλους τους δημότες, να οργανωθούν, να παλέψουν, προκειμένου να διεκδικήσουν και από εσάς και από τις συγκυβερνήσεις που τσακίζουν τη ζωή τους, τα δικαιώματά τους.  
Λαϊκή Συσπείρωση Φλώρινας.

1 σχόλιο:

  1. έχετε πέσει πολύ χαμηλά κύριοι του τοπικού κκε με την τωρινή σας εκπροσώπηση στον Δήμο. Και εξηγούμε
    Κύριε εκπρόσωπε του κκε γιατί πέρυσι που ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕΣ το τεχνικό πρόγραμμα δεν έβγαλες μια ανακοίνωση για να μας πεις πόσο καλό ήταν; Σου τράβηξε το κόμμα το αυτί;
    Παίρνεις την μισή δήλωση του δεξιού Πατούλη (http://www.kedke.gr/?p=14934) και την αντιγράφεις ακριβώς. Μετά πέρνεις την ανακοίνωση των "συντρόφων" της Χίου (http://www.alithia.gr/politiki/laiki-syspeirosi-dimoy-hioy-anakoinosi-gia-tehniko-programma-2016-xios), αλλάζεις μόνο τα νούμερα και τα ονόματα και έτοιμη η σπουδαία ανακοίνωση. Έχουμε και εμείς google

    ΑπάντησηΔιαγραφή